Отидете към основна версия

5 639 18

Лондон: Русия е отговорна за химическата атака

  • великобритания-
  • русия-
  • сирия-
  • химическа атака-
  • идлиб
Снимки: БТА/АР

Русия е косвено отговорна за всяка една от 87-те жертви от нападението с химическо оръжие в сирийския град Хан Шейхун. Това заявява в статия във в. "Сънди таймс" британският министър на отбраната Майкъл Фалън, цитиран от "Ройтерс".

В публикацията Фалън разобличава отговорността на Кремъл като основен поддръжник на режима на Башар Асад.

"Ако Русия иска да бъде освободена от всякаква отговорност при бъдещите нападения, Владимир Путин трябва направи така, че да бъдат действително изпълнени ангажиментите за унищожаване на химическия арсенал на Асад. Путин трябва да се ангажира изцяло и с усилията на ООН за постигане на мир", пише британският министър.

Думите на Фалън идват само ден, след като колегата му Борис Джонсън отмени планираното си посещение в Москва на 10 април. Поводът за решението на първия дипломат на Лондон са събитията в Сирия, където използването на боен отровен газ в контролирана от бунтовници зона накара САЩ да нанесат ракетни удари, предаде "Ройтерс".

"Можем да сложим край на страданията на сирийците, на само, ако Москва също разбере посланието от въздушните удари в четвъртък вечер", допълва Фалън. Британецът визира 59-те крилати ракети Tomahawk, изстреляни по сирийската военна база "Шайрат" от кораби на Пентагона.

Намесата на САЩ последва предполагаемо нападение с химическо оръжие, приписвано на сирийския режим.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: