Отидете към основна версия

16 816 26

Северна Корея заплаши Австралия с ядрен удар

  • северна корея-
  • австралия-
  • сащ-
  • заплаха-
  • ядрен удар

Пхенян към Канбера: Внимавайте!

Снимка: БТА/ AP

Северна Корея заплаши с ядрена атака Австралия заради близките й отношения със Съединените щати и следването на политиката на Вашингтон, предадоха австралийските медии.

Пхенян обяви, че австралийците са застрашени, ако „сляпо и ревностно“ следват линията на САЩ. Държавната севернокорейска агенция цитиран говорител на външното министерство на страната.

„Правителството в Канбера сляпо се придържа към американската линия. Ако Австралия продължава да следва хода на САЩ да изолира и задушава страната ни, то това ще бъде самоубийствен акт. Австралия ще попадне в обхвата на ядрените ни възможности“, обяви говорителят на Пхенян.

Думите му идват в отговор на думите на Джули Бишъп – външен министър на Австралия – която призова Северна Корея да разоръжи „незаконния“ си ядрен арсенал и балистични ракети.

„Те представляват сериозен риск за региона, включително за Австралия“, заяви първият дипломат на страната, която поддържа близки дипломатически отношения с Вашингтон.

От Канбера призоваха за налагане на санкции срещу севернокорейците, защото поведението им и дрънкането на оръжия е неприемливо и не може да бъде толерирано.

През последните седмици напрежението в региона се повиши до червено. Пхенян смята, че американците се готвят за инвазия в страната. Американският президент Доналд Тръмп пък изрази желание окончателно да сложи край на севернокорейските ядрени опити.

Ерата на стратегическото търпение приключи. Такова предупреждение отправи американският вицепрезидент Майк Пенс към Северна Корея.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: