Отидете към основна версия

12 512 19

Гърция пламна! Напрежението ескалира

  • гърция-
  • пламна-
  • протести-
  • напрежение-
  • мерки-
  • кредитори

Недоволство в южната ни съседка от приетия пакет реформи

Снимка: БТА/ AP

Последната вълна от протести в Гърция ескалира. По улиците на южната ни съседка се стигна до сблъсъци между протестиращи и силите за сигурност.

Недоволството в страната бе породено от решението на управляващите да приемат условията на кредиторите, за да бъде отпуснат следващия транш.

Пакетът реформи включва намаляване на пенсиите, повишаване на някои данъци и реформи в трудовия и енергиен сектор.

Хиляди излязоха по улиците на столицата Атина, където се стигна до сблъсъци между полицията и демонстрантите. Цивилните хвърлиха камъни и други предмети по униформените, пишат местните медии. Полицията от своя страна използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпите.

„Ако тези мерки минат, то нещата ще станат много трудни. Растежът няма да е за нас или нашите деца, а за капиталистите“, заяви протестиращ, цитиран от „Евронюз“.

Друг заяви, че плячкосването от джоба на пенсионерите и работническата класа е продължило твърде дълго.

Очаква се парламентът да приеме и черно на бяло желанието на кредиторите на 18 май. Поради тази причина хиляди гърци излязоха по улиците в опит да разубедят властимащите от реформите, които ще орежат финансите им.

Няколко хиляди души излязоха и по улиците на Солун, за да изразят възмущението си от сделката между управляващите и кредиторите. Протестите доведоха и до блокиране на част от градския транспорт и публичните услуги.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: