Отидете към основна версия

1 429 0

Иран пред нов критичен избор (СНИМКИ)

  • иран-
  • али хаменей-
  • хасан рохани-
  • техеран-
  • ебрахим раиси

Започна гласуването на президентския вот в Ислямската република

Снимки: БТА/АР

Иранците започнаха да гласуват на първите президентски избори след сключването на ядрената сделка със световните сили, съобщи ТАСС. Основни претенденти за поста са настоящият държавен глава Хасан Рохани и твърдолинейния противник на сближаването със Запада Ебрахим Раиси.

Днешният вот до голяма степен се възприема като референдум за или против по-умерените политики на 68-годишния духовник, който сключи споразумението за ядрената програма на Иран, въпреки съпротивата на хардлайнерите.

Противник на Рохани е Ебрахим Раиси - близък до върховния лидер Али Хаменей консерватор, представящ се за защитник на най-бедните. Той иска да даде приоритет на "икономика на съпротивата", основаваща се на национално производство и инвестиции.

Както в Техеран, така и в провинцията напливът на гласуващи бе голям още от отварянето на изборните секции, пред които се образуваха големи опашки от чакащи.

Избирателната активност вероятно ще надвиши 72%, прогнозира министерството на вътрешните работи. В Иран имат право да гласуват 56 милиона души от общо 80 милиона население.

"Ентусиазираното участие на иранците в изборите укрепва държавата и националната сигурност", заяви президентът Рохани, след като гласува сутринта в Техеран. По думите му "едно от постиженията на режима в Ислямската република е националният суверенитет и това се вижда по големите опашки чакащи избиратели в градовете и селата". "Който и да бъде избран, трябва да му се помогне", каза Рохани.

Върховният лидер аятолах Али Хаменей, най-влиятелният човек в Иран, символично подаде първата бюлетина и призова иранците да направят същото. "Изборите са много важни и съдбата на страната е в ръцете на всички хора", каза той.

Исторически погледнато, шансовете са на страната на Рохани. От 1981 г., когато самият Хаменей става президент, до ден днешен никога не се е случвало действащият президент да не бъде преизбран. Задачата му обаче никак няма да е лека.

Още двама кандидати участват в изборната надпревара - бившият министър на културата Мостафа Мирсалим и бившият министър на промишлеността Мостафа Хашемитаба, отбеляза ТАСС.
Гласуването ще продължи до 18 часа местно време, но в Иран е редовна практика изборният ден да бъде удължен с няколко часа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Изборен триумф за Рохани

    Министерството на вътрешните работи на Иран обяви настоящия президент Хасан Рохани за победител на състоялите се вчера избори за държавен глава, преда ...
    20.05.2017
    1 674
    3
  • Хаменей нападна Рохани и ООН

    Върховният лидер на Иран Али Хаменей атакува правителството на президента Хасан Рохани, че подкрепя план за образование на ООН, който според хардлайне ...
    07.05.2017
    2 038
    0
  • Иран отново е между Запада и Русия (СНИМКИ)

    Иранският върховен водач аятолах Али Хаменей разкритикува президента Хасан Рохани за изказването му, че политиката на затопляне на отношенията със Зап ...
    30.04.2017
    2 492
    0
  • Тръмп може да отреже Иран

    Администрацията на президента на САЩ Доанлд Тръмп обмисля да преразгледа споразумението за ядрената програма на Иран, съобщи NBC. Това беше обявено ...
    19.04.2017
    2 163
    10