Отидете към основна версия

1 029 4

Падат търговските бариери между ЕС и Япония

  • ес-
  • япония-
  • стоки-
  • търговия-
  • споразумение-
  • шиндзо абе

Добри новини за европейските производители

Снимка: БТА/ AP

Европейският съюз и Япония си стиснаха ръцете за подписване на споразумение за свободна търговия, съобщи Би Би Си. Търговските бариери между тези колосални пазари ще паднат.

Споразумението проправя пътя за търговия без тарифни бариери. Остава обаче да бъдат доизгладени редица въпроси, засягащи сделката. Ще отнеме време, докато влезе в сила работещо споразумение.

В Брюксел се срещнаха японският премиер Шиндзо Абе и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, които обявиха постигнатия успех в икономическата сфера.

Японският автомобилен сектор и европейският селскостопански ще спечелят най-много от икономическото партньорство. Японският пазар ще бъде отворен за вноса на продукти от Европейския съюз.

Япония е третата най-голяма икономика в световен мащаб, с население от близо 127 милиона души. Доходите от износ за европейския блок ще бъдат огромни. Своето задоволство изрази и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Експертите посочват, че производителите на млечни продукти ще бъдат най-облагодетелствани от търговското споразумение между Брюксел и Токио. Причината е, че през последните години все повече се увеличава търсенето на японския пазар именно за мляко и млечни продукти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: