Отидете към основна версия

7 614 6

„Маарив“: Войната между Израел и Иран е факт

  • иран-
  • израел

Бойните действия се водят дистанционно, твърди вестникът

Войната между Израел и Иран вече е факт, твърди израелският вестник "Маарив". Според изданието бойните действия засега се водят дистанцирано, което позволява на властите да ги определя пред широката общественост като "изолирани удари" от въздуха с "умни бомби" или чрез "диверсия на място".

Миналия месец в Иран станаха няколко странни събития, съобщи израелската интернет агенция "МИГ нюз". На 12 ноември във военен обект в Бигдан, недалече от Техеран, избухна взрив, който отне живота на двайсетина офицери, сред които бе и генерал-майор Хасан Техрани Магадам. Генералът отговаряше за изпитателната програма на ракетите "Шехаб-3", участвал е в космически разработки на Иран и дълги години е работил в Ливан, където е изграждал ракетния потенциал на шиитската групировка "Хизбула".
Според ирански медии генералът "силно мразеше ционистите" и дори бил помолил приживе на надгробната му плоча да бъде написано "Тук почива човек, който искаше да унищожи Израел", пише "МИГ нюз".

Следващата фаза на бойните действия била на 23 ноември. Тогава бяха взривени военни складове на Хизбула в селцето Сидикин в Южен Ливан. При експлозията загинаха трима офицери от иранския Корпус на гвардейците на революцията. Войната продължила на 28 ноември, когато при експлозия в Исфахан бе повреден ядрен обект на Иран, най-вероятно склад за суровина за получаването на обогатен уран.

Иранските власти наричат всички тези събития "нещастни случаи" или "производствени аварии". Според редица независими медии Техеран не говори официално за война заради опасността да признае, че военните му обекти не са защитени срещу израелски удари, тъй като това ще подрони авторитета на властите. "Аятоласите се страхуват много повече от загубата на авторитет, отколкото от удари по ядрени обекти", твърди "МИГ нюз".

Официално Израел не потвърждава и не отрича своето участие в тези събития, тъй като за него е изгодно да се смята, че може за месец да нанесе удари, които да подкопаят, макар и слабо, иранската военна мощ. А за Техеран би било опасно да признае, че военните му обекти не са защитени срещу израелски удари, тъй като това ще подрони авторитета на властите.

Преди месец Израел официално отхвърлиха информацията, че планират да атакува ядрените съоръжения на Иран. „Ние не искаме война. Ние не сме вземали каквито и да било решения за започване на военна операция срещи Иран досега", заяви военният министър Ехуд Барак. „Войната не е пикник. Ние искаме пикник, но не искаме война", обясни военният министър. „Ние сме вероятно последната възможност за координиране на международни санкции, които да принудят Иран да спре", подчерта той.

Барак призова за спиране вноса на ирански петрол и износа на рафинирани нефтопродукти. По думите му тези стъпки „трябва да бъдат координирани със САЩ, Европа, Индия, Китай и Русия. Не мисля, че е възможно да се формира такава коалиция".

Много страни като Русия, САЩ, Германия и Франция се противопоставят на военна интервенция срещу Иран, тъй като може да причини „непоправими щети". Проблемът според тях трябва да се реши с дипломатически средства.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • САЩ бранят с делфини Ормузкия проток

    Специално обучени делфини ще бъдат използвани от военноморските сили на САЩ, в случай че Иран осъществи заплахите си да блокира Ормузкия проток,съо ...
    18.01.2012
    1 856
    1
  • Иран предупреди САЩ да не връщат самолетоносача си

    Иран ще предприеме действия, ако американският самолетоносач, който напусна района заради иранските военноморски учения, се върне в Персийския зали ...
    03.01.2012
    2 345
    0
  • Израел напада Иран?

    Опасността от солова акция на Израел срещу Иран става все по-реална. Военният министър Ехуд Барак дори вече е изчислил, че ако всички израелци изпо ...
    01.12.2011
    4 617
    12
  • ЕС увеличава санкциите срещу Иран

    Външните министри на Евросъюза се договориха на среща в Брюксел за увеличаване на санкциите срещу Иран в отговор но неговата ядрена програма, преда ...
    01.12.2011
    882
    0