Last news in Fakti

3 Януари, 2012 13:21 2 333 0

Иран предупреди САЩ да не връщат самолетоносача си

  • иран-
  • сащ-
  • израел

Нямаме навика да предупреждаваме повече от веднъж, заяви шефът на армията

Иран ще предприеме действия, ако американският самолетоносач, който напусна района заради иранските военноморски учения, се върне в Персийския залив. Това заяви шефът на армията Аятолах Салех, съобщи IRNA.

„Иран няма да повтори предупреждението си... вражеският самолетоносач се е преместил в Оманския залив, заради нашите учения. Съветвам американския самолетоносач да не се връща в Персийския залив“, каза Салехи, предаде Ройтерс.

„Съветвам, препоръчвам и ги предупреждавам, че ние нямаме навика да предупреждаваме повече от веднъж, ако върнат самолетоносача си в Персийския залив", допълни той.

Салехи не посочи името на самолетоносача и не представи детайли относно действията, които Иран може да предприеме, ако самолетоносачът се върне.

Ислямската република завърши в понеделник 10-дневни учения за затваряне на важния Ормузки проток, през който преминават около 40% от нефта, пренасян с танкери. По време на военните игри Техеран предупреди, че много лесно може да спре трафика през протока, и проведе успешни изпитания на няколко ракети с далечен обсег на действие.

САЩ обаче възприеха твърда позиция спрямо Иран. „Свободното преминаване на стоки и услуги през Ормузкия проток е от жизненоважно значение за регионалното и световно благоденствие. Всеки, който заплашва да наруши свободното плаване в международен проток очевидно е извън общността на нациите. Никакво подобно нарушение няма да се толерира“, заяви говорител на Пети американски флот, който е базиран в Бахрейн.

Вашингтон прати свой самолетоносач в зоната на военните маневри на иранските Военноморски сили. „Ирански разузнавателен самолет идентифицира американски самолетоносач в зоната на маневри, където са разположени ирански кораби, като направи снимки и видеозаписи. Това показва, че иранските ВМС наблюдават и следят всякакви придвижвания на (чуждестранни) сили в зоната“, заяви адмирал Махмуд Мусави.

Подновеното напрежение в района идва след опасенията, че Израел може да удари Иран, чиято ядрена програма страната възприема като заплаха. Тел Авив призовава за налагане на "парализиращи санкции" срещу Ислямската република, за да не му се позволи да се сдобие с ядрено оръжие.

Израелският министър на отбраната Иран Барак заяви, че все още вярва, че е "време за незабавни, съгласувани, парализиращи" наказателни мерки, насочени срещу петролния сектор и банковата система на страната. "Само такива санкции ще донесат резултат", посочи израелският министър, добавяйки, че е необходимо "директна атака, изолиране от целия свят" на иранската централна банка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА