Last news in Fakti

11 Декември, 2011 10:36 7 608 6

„Маарив“: Войната между Израел и Иран е факт

  • иран-
  • израел

Бойните действия се водят дистанционно, твърди вестникът

Войната между Израел и Иран вече е факт, твърди израелският вестник "Маарив". Според изданието бойните действия засега се водят дистанцирано, което позволява на властите да ги определя пред широката общественост като "изолирани удари" от въздуха с "умни бомби" или чрез "диверсия на място".

Миналия месец в Иран станаха няколко странни събития, съобщи израелската интернет агенция "МИГ нюз". На 12 ноември във военен обект в Бигдан, недалече от Техеран, избухна взрив, който отне живота на двайсетина офицери, сред които бе и генерал-майор Хасан Техрани Магадам. Генералът отговаряше за изпитателната програма на ракетите "Шехаб-3", участвал е в космически разработки на Иран и дълги години е работил в Ливан, където е изграждал ракетния потенциал на шиитската групировка "Хизбула".
Според ирански медии генералът "силно мразеше ционистите" и дори бил помолил приживе на надгробната му плоча да бъде написано "Тук почива човек, който искаше да унищожи Израел", пише "МИГ нюз".

Следващата фаза на бойните действия била на 23 ноември. Тогава бяха взривени военни складове на Хизбула в селцето Сидикин в Южен Ливан. При експлозията загинаха трима офицери от иранския Корпус на гвардейците на революцията. Войната продължила на 28 ноември, когато при експлозия в Исфахан бе повреден ядрен обект на Иран, най-вероятно склад за суровина за получаването на обогатен уран.

Иранските власти наричат всички тези събития "нещастни случаи" или "производствени аварии". Според редица независими медии Техеран не говори официално за война заради опасността да признае, че военните му обекти не са защитени срещу израелски удари, тъй като това ще подрони авторитета на властите. "Аятоласите се страхуват много повече от загубата на авторитет, отколкото от удари по ядрени обекти", твърди "МИГ нюз".

Официално Израел не потвърждава и не отрича своето участие в тези събития, тъй като за него е изгодно да се смята, че може за месец да нанесе удари, които да подкопаят, макар и слабо, иранската военна мощ. А за Техеран би било опасно да признае, че военните му обекти не са защитени срещу израелски удари, тъй като това ще подрони авторитета на властите.

Преди месец Израел официално отхвърлиха информацията, че планират да атакува ядрените съоръжения на Иран. „Ние не искаме война. Ние не сме вземали каквито и да било решения за започване на военна операция срещи Иран досега", заяви военният министър Ехуд Барак. „Войната не е пикник. Ние искаме пикник, но не искаме война", обясни военният министър. „Ние сме вероятно последната възможност за координиране на международни санкции, които да принудят Иран да спре", подчерта той.

Барак призова за спиране вноса на ирански петрол и износа на рафинирани нефтопродукти. По думите му тези стъпки „трябва да бъдат координирани със САЩ, Европа, Индия, Китай и Русия. Не мисля, че е възможно да се формира такава коалиция".

Много страни като Русия, САЩ, Германия и Франция се противопоставят на военна интервенция срещу Иран, тъй като може да причини „непоправими щети". Проблемът според тях трябва да се реши с дипломатически средства.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МИРОТВОРЕЦ

    3 0 Отговор
    АКО ТАЗИ ПЛАНЕТА СИ ОТИДЕ ТО ТОВА ЩЕ Е САМО ЗАРАДИ ЧОВЕШКАТА АЛЧНОСТ И БЕЗРАЗСЪДСТВО ! КОЛКО СА БОЛНИТЕ ГЛАДНИТЕ ЖАДНИТЕ ??? СЕГА ОТГОРЕ НА ВСИЧКО ТРЯБВА ДА ПЛАТИМЕ И КРИЗАТА КОЯТО Е РЕЗУЛТАТ ОТ ГРЕШКИТЕ НА БОГАТИ УПРАВЛЯВАЩИ СВЕТОВНИ ФИГУРИ ! АКО НЕ СА ТЕЗИ ВОЙНИ АКО НЕ СА ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ И ТАЗИ НЕНОРМАЛНА ЖАЖДА ЗА ВЛАСТ И НАДМОЩИЕ ПЛАНЕТАТА НИ ЩЕШЕ ДА Е МАЛЪК РАЙ ! ЩЯХА ДА СЕ ОТДЕЛЯТ ОГРОМНИ СУМИ ЗА ОТКРИТИЯ ИЗОБРЕТЕНИЯ НАУКА И ВСИЧКО В ИМЕТО И ЗА ДОБРОТО НА ХОРАТА И ПЛАНЕТАТА ! НЯМАШЕ ДА ГО ИМА ТОВА ПОГОЛОВНО И ЗВЕРСКО СЪСИПВАНЕ НА ЗЕМЯТА ! НО КАКТО ГЛАСИ ЕДНА ПРИКАЗКА : – ГОСПОД БАВИ НО НЕ ЗАБРАВЯ !!! ЕДИН ДЕН ХОРАТА ЩЕ СИ ПЛАТЯТ ЗА ЦЯЛОТО БЕЗУМИЕ КОЕТО СА СЪТВОРИЛИ ! ДАНО ДА НЕ СЪМ ЖИВ ДА ГО ВИДЯ !
  • 2 СССР

    0 0 Отговор
    ще бъдеш жив и не се надявай на бог защото такъв просто няма питай папата ако не вярваш самоче едва ли ще ти каже истината защото това е въпрос за милиярди долари милиярди излъгани хора и огромно влияние при това без да се напъва особено
  • 3 дорс

    0 0 Отговор
    господа от израел,иран не хапка за вашата уста-иран не е палестина
  • 4 кик

    0 0 Отговор
    номер 1 е абсолютно прав
  • 5 кик2

    0 0 Отговор
    Иран е основен доставчик на петрол за Китай.
    Алчните евреи с подчинените им групировки прецакаха китайците в Либия и им съсипаха съвсем ново обърудване за петролни кладенци и прекъснаха петролните доставки.
    Дали и този път ще минат метър или ще ги гази китайската мечка?!
  • 6 Димитър

    0 0 Отговор
    Господа от България, смешни сте! Стига сте плюли по Израел, аз съм българин и ги харесвам. Много повече от ония брадати у..ди.