18 Януари, 2012 12:05 1 828 1

САЩ бранят с делфини Ормузкия проток

  • сащ-
  • иран-
  • ормузки проток-
  • делфини

Животните използват естествения си сонар, за да засичат мините

Специално обучени делфини ще бъдат използвани от военноморските сили на САЩ, в случай че Иран осъществи заплахите си да блокира Ормузкия проток,съобщава The Huffington Post. Маршрутът е от стратегическо значение за транспортирането на арабския нефт по море.

Реши ли наистина Иран да затвори протока, въоръжените сили на ислямската република може да опитат да използват противокорабни ракети, въоръжени лодки или подводни мини, пише изданието The Atlantic. На разположение на американския флот обаче има делфини, които може да помогнат в битката за опазване на енергийните ресурси. Според адмирала в оставка Тим Кийтинг, цитиран от радио NPR, делфините могат да използват естествения си сонар, за да засичат мините.

Делфините са на служба в американската армия от 50 години и за това време доказаха своята ефективност.  Те са обучени да откриват мините и да оставят малки акустични предаватели до тях. Самите животни не обезвреждат взривното устройство, а само маркират местоположението му.За последно САЩ са използвали делфини за откриване на мини през 2003 г. по време на инвазията в Ирак.

Активисти за правата на животните обаче категорично се противопоставят на идеята. Те изпращат петиции до Пентагона, в които предупреждават, че използването на делфините по този начин може да застраши живота им. Според активистите делфините може да бъдат убити от вражеските сили, които ще ги сметнат за неприятели. Животните също така са достатъчно големи, за да задействат сами някоя мина.

Делфините не са единствените морски бозайници, използвани от въоръжените сили на САЩ. През 2011 г. телевизия ABC съобщава, че военните са прибягвали до услугите на китове и морски лъвове, за да намират мини. 

През 2007 г. Иран арестува 14 белки с подслушвателни устройства. Те бяха заловени близо до границата, а Техеран обвини чуждите разузнавателни служби в провокация.

Въпросът за Ормузкия пролив, един от ключовите морски пътища за транспорт на нефт от Персийския залив, се обостри на фона на проведените от Иран учения и стрелби с нови ракети с голям обсег на действие. Иранските военни декларираха,че ще блокират протока, ако западните страни наложат санкции върху износа на петрол от държавата.

В средата на декември израелският в. „Маарив“ писа, че войната между Израел и Иран вече е факт. Според изданието бойните действия засега се водят дистанцирано, което позволява на властите да ги определя пред широката общественост като "изолирани удари" от въздуха с "умни бомби" или чрез "диверсия на място".

Междувременно израелският министър на отбраната Ехуд Барак заяви, че всяко решение за израелско нападение над Иран е „много далечна перспектива“.

Барак заяви това пред израелското военно радио преди планираното посещение тази седмица на председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси. Предстоящата визита породи слухове, че Вашингтон ще окаже натиск върху Израел да отложи предприемането на действия във връзка с ядрената програма на Техеран.

В отговор на въпрос дали САЩ искат от Израел да ги уведоми преди предприемането на нападение срещу Иран, Барак отговори: "Не сме вземали подобно решение. Това е много далечна перспектива.“

Барак заяви още, че Израел координира с Вашингтон плановете си относно ядрената програма на Техеран, която еврейската държава смята за заплаха за съществуването си. "Не смятам, че връзките ни със САЩ са такива, че те нямат никаква представа за какво говорим", заяви Барак.

В отговор на въпрос дали "много далечната перспектива" означава седмици или месеци, израелският министър на отбраната отговори: "Не бих искал да давам никакви прогнози. Това със сигурност не е нещо спешно. Не искам да говоря за това като за нещо, което може да се случи утре.“
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атанас Велики

    0 0 Отговор
    Няма да им се вярва на чалмите кво ще им се случи на флота, като ги нападнат делфинчетата! По-принцип тва е много ефективна бойна единица!