Отидете към основна версия

2 399 24

Премиер поведе гей парад в Белград (СНИМКИ)

  • ана бърнабич-
  • сърбия-
  • белград-
  • гей парад

Ана Бърнабич и двама министри се присъединиха към участниците на Цветния площад в сръбската столица

Снимки: БТА/АР

Сръбският премиер Ана Бърнабич и министрите Зоран Джорджевич и Бранко Ружич, както и кметът на Белград Синиша Мали, се присъединиха към участниците в гей парада на Цветния площад в Белград, предаде ТАСС.

"Правителството е тук за всичките си граждани, както за мнозинството, така и за малцинствата, за да покаже че уважава различността", заяви Бърнабич, която отдавна не крие сексуалността си. Тя е първият премиер на балканска страна, участващ в гей парад.

Президентът Александър Вучич също получи покана да дойде, но любезно я отклони.

Участниците развяваха голямо знаме с цветовете на дъгата, носеха и знамена в същите цветове. Улиците, по които премина шествието, бяха затворени за движение. По маршрута бяха разположени около 2000 полицаи, което е половината от ангажираните по време на миналогодишното шествие сили.

Основните искания на гей общността са три - борба с насилието над връстници гейове в училищата, приемане на закони, които да дадат възможност във всички аспекти на лицата, които искат да променят пола си, да го направят, и третото е приемане на закон за регистриране на партньорството между двойки от един и същи пол.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: