Отидете към основна версия

3 929 27

Испания: Русия се намеси в Каталуния

  • русия-
  • каталуния-
  • испания

Доказателства за руската намеса бяха представени от испански министри

Снимка: БТА/AP

Русия е била част от агитационната кампания за независимост на Каталуния. Това стана ясно в доклад на испанското министерство на отбраната, съобщи CNN.

Доказателства за руската намеса бяха представени от испанските министри на отбраната и вътрешните работи. Според тях намесата е осъществена от държавни и частни групи, действащи от територията на Русия и Венецуела.

В навечерието на референдума за независимост на региона през септември, в социалните мрежи е била проведена мащабна кампания за налагането на сепаратистките идеи.

Според испанския външен министър в социалните мрежи са били открити голям брой фалшиви профили, разпространяващи пропагандни материали. Голяма част от тях са били използвани от руски източници, а около 30% от венецуелски.

Според испанският министър на отбраната Мария Долорес де Коспедал, тези действия са насочени срещу дестабилизирането на Европа. Дастис обяви, че вече е отправено допитване до Кремъл по случая.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече обяви, че доклади от няколко различни държави показват, че Русия се е опитвала да повлияе на политическите процеси в няколко страни.

Поддръжниците за независимост на Каталуния отрекоха да имат контакти с руски представители.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: