Last news in Fakti

14 Ноември, 2017 10:37 3 915 27

Испания: Русия се намеси в Каталуния

  • русия-
  • каталуния-
  • испания

Доказателства за руската намеса бяха представени от испански министри

Испания: Русия се намеси в Каталуния - 1
Снимка: БТА/AP

Русия е била част от агитационната кампания за независимост на Каталуния. Това стана ясно в доклад на испанското министерство на отбраната, съобщи CNN.

Доказателства за руската намеса бяха представени от испанските министри на отбраната и вътрешните работи. Според тях намесата е осъществена от държавни и частни групи, действащи от територията на Русия и Венецуела.

В навечерието на референдума за независимост на региона през септември, в социалните мрежи е била проведена мащабна кампания за налагането на сепаратистките идеи.

Според испанския външен министър в социалните мрежи са били открити голям брой фалшиви профили, разпространяващи пропагандни материали. Голяма част от тях са били използвани от руски източници, а около 30% от венецуелски.

Според испанският министър на отбраната Мария Долорес де Коспедал, тези действия са насочени срещу дестабилизирането на Европа. Дастис обяви, че вече е отправено допитване до Кремъл по случая.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече обяви, че доклади от няколко различни държави показват, че Русия се е опитвала да повлияе на политическите процеси в няколко страни.

Поддръжниците за независимост на Каталуния отрекоха да имат контакти с руски представители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хммм

    69 27 Отговор
    Това вече е смешно!

    Коментиран от #5

  • 2 Скорпион29

    29 24 Отговор
    Анериканския синдром е вирусен зарази и З.Е в US университет от щата Алабама са го патентовали като вирусен синдром на ( пропадналия алчен политик)
  • 3 Справедлив

    64 25 Отговор
    Това обвинение вече изтърка значението си...На всеки на когото не му се получават нещата все с руснаците се оправдава-еми вече не хваща декиш...
  • 4 читател

    52 19 Отговор
    Хайде сега, значи да разбираме, че САЩ могат да си правят каквото си искат, да разцепват и да се месят във вътрешните работи на която държава им потрябва /ние поне на свой гръб си носим много от присъствието им, за Сърбия да не говорим, Украина е вързала от всякъде и т.н./ и никой нищо за това няма да пише и всички трябва да сме с наведени глави и покорни. При това го правят абсолютно нагло прозрачно. А когато се случи нещо, което не им харесва на същите тези САЩ и на ЕС, то веднага започват да реват като сарански мечки, че Русия им е виновна. Няма значение дали е така или не - прави лошо впечатление хленченето. Ами оправете си разузнаването... И спрете да ревете, че Русия ви се е намесвала в изборите или се опитва да ви разцепва. Нито САЩ и ЕС се грижат за целостта на Русия, нито тя им е длъжна да ги дундурка. Всичко в рамките на добрия тон - да, но кухнята всеки трябва да си оправя сам.
  • 5 Видов ден

    31 45 Отговор

    До коментар #1 от "Хммм":

    А не, смешното тепърва предстои.

    Между 70 и 79 % от електрониката за производство на оръжие в Русия е внос. И тоя внос е спрян.
    90% от техниката за нефтодобив и газодобив също е внос. И този внос е спрян.

    А тепърва ще излизат още грехове на Русия -напр. за убийството на Лев Качински ,за съучастието им в газовите атаки в Сирия и мн. други.

    Идва ден в който ще си платят всички гяволъци и долни дела ,които са правили по света

    Коментиран от #7

  • 6 Гост

    37 23 Отговор
    Много ми е интересно, съвсем хипотетично, ако я няма Русия, с кого ще се оправдават, с кого ще воюват, как ще съществува т.нар. "оръжеен комплекс"?! Ще трябва да си изберат друг от нейния ранг... Може би Китай?
  • 7 психиатър

    30 22 Отговор

    До коментар #5 от "Видов ден":

    Ти нещо място не можеш да си намериш? Всички легла ли в диспансерите са заети?
  • 8 Откачен Борсук

    27 34 Отговор
    В доста български сайтове съм виждал доказано рушлямски тролове да пропагандират за независима Каталуня, така че нищо чудно и да е вярно. Интересно ще е обаче какво ще плямпат същите тези тролове, ако някоя рушлямска република се обяви за независимост? :) А иначе рушлямска държава се меси където не ѝ е работата и скоро време нищо чудно да се опари. За втори път. :) Х'американците вече ѝ спретнаха едно фалитче с последващо разпадане, второто май се задава на хоризонта... :) Тролчетата по форумите колкото и да се пеняват, не могат да променят фактите и цифрите. :)
  • 9 Президент Унгого Кобе

    24 17 Отговор
    Намеса ще стане като им стоварят 3 кораба с оръжие па да ги видим тогава испанците какво ще кажат.Сега играят по друга свирка.
  • 10 Пеньо

    19 32 Отговор
    Малкия орк прекалява и ако не се усети ще има неприятни последствия за Русия. Тогава руснаците ще му скочат.
  • 11 Morgoth

    25 12 Отговор
    Голямо плашило стана руската намеса. Меси се, разбира се, че се меси. Месят се всички които имат претенции, че са глобални сили. Какво искате - само намеса на САЩ и ЕС ли? Ако сте си постлали добре и сте стабилни, ако всичко ви е на ред просто ще се изсмеете на опитите за намеса от страна на Русия. Истината е, че проблемите са си ваши, вие сте си избрали и Рахой и Пучдемон. Вие сте сложили магаретата на моста едно срещу друго.
  • 12 Работник

    20 5 Отговор
    ВРЕМЕ БЕШЕ ЗА ТАКОВА ИЗКАЗВАНЕ ХАХАХХАХА КОЛКО ВРЕМЕ МИНА...
  • 13 Вече

    28 12 Отговор
    Станаха жалки и смешни тия западни пишман демократизатори с тая Русия. Путин не е майка Тереза, но не е най голямото зло.
    Сатаната всички го знаем кой е, даже и заклетите русофоби го знаят, независимо от това какво им спускат от Козяк 16.

    Коментиран от #15

  • 14 байов

    24 8 Отговор
    Каталунците 3 века не станали испанци понеже руснаците им промивали мозъка през фейсбук. .ах тоя фейсбук.
  • 15 гост

    14 8 Отговор

    До коментар #13 от "Вече":

    Групичката русофоби тук затова се ограничава изключително и само с русофобски коментари и излеяния. Да си чел някое тяхно мнение или коментар касаещ САЩ, ЕС или България без да е намесена Русия? Няма и да прочетеш, защото просто ще компроментират работодателя си или профилната си насоченост, а именно антибългарска!

    Коментиран от #17, #18

  • 16 до журналята

    9 4 Отговор
    "... тези действия са насочени срещу дестабилизирането на Европа..."
    Аз нещо не разбрах. Как така срещу дестабилизирането? Това значи ЗА СТАБИЛИЗИРАНЕТО. Журналистите, стига с това ваше копиране и поставяне без да влагате мисъл!
  • 17 юрист

    4 17 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    “...Публикувано във факти.бг: Да си чел някое тяхно мнение или коментар касаещ САЩ, ЕС или България без да е намесена Русия?...“ Ами кой ти е виновен, че не разбираш смисъла и съдържанието на това, което пиша, защото нямаш бекграунда да четеш материали на по-висок стил? Писах например в тази тема- ха сега, ми обясни какво точно разбра от този мой коментар, -https://fakti.bg/krimi/270361-gdbop-proverava-grupata-zaplashvala-rusofobite-sas-smart И https://fakti.bg/world/270350-ruska-televizia-se-registrira-kato-chujdestranen-agent-v-sasht- Какво да правя- не съм руски трол и не мога да се изразявам като вас- троловете, с едно изречение от рода на “долу ЕС, НАТО и сащ, слава на русия“...

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гост

    10 5 Отговор

    До коментар #17 от "юрист":

    И?! Дори с отговорът си доказваш написаното по-горе от мен? Както казах, нямаш мнение, което да не е русофобско?

    Остави го моят background, гледай си първо собствения foreground, тогава се напъвай!

    Очевидно е, че НЕ СИ РУСКИ ТРОЛ, но определено НЕ СИ НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ АНТИРУСКИ такъв.

    "Стилът" ти, като изключим цитатите рядко издържа повече от половин час, преди да го "оценят" модераторите.

    П.С.
    Дай пак линка, че от много бекграунд не си успяла да го постнеш правилно.
  • 20 Гоуст

    11 4 Отговор
    Испания: Русия се намеси "И" в Каталуния
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 реалист

    7 4 Отговор
    Може би с тези нелепи твърдения се търси оправдание за действията на испанското правителство . Що се отнася до ерогейския съюз ,то той е тръгнал да се разпада сам и за това не е нужна ничия помощ .
  • 23 Сандо

    4 4 Отговор
    Преди да започнат размирици, а беше само на приказки един човек го предрече :)))))
    Той каза, че ще обвинят Русия и за Каталуния.
    Даже си мисля и че трансферът на Неймар не е минал без съгласунане от Путин :))))
    Апа на тая с капаци... Просто не си струва трудът с нея и измисления мъж, кариера, многото пари и супер як живот и пак кисне в сайтовете.
    Сметни си постовете, часовете на изгубен живот, плюенето, нервите, копи-пейста дето прави и си губи времето.
    Един сериозен човек с щастлив живот и семейство не би се занимавал с глупости.
    И преди да си казала и думичка, пиша по веднъж, два пъти най-много на ден и то докато съм в тоалетната...!
  • 24 да да

    2 5 Отговор
    Хайде пак тая Русия бре. Аман бре аман. Что нада делается?.
  • 25 jambazina

    2 2 Отговор
    Тва е щото Хрушчов навремето е харизал Каталуния на Испания.
  • 26 раптър

    2 3 Отговор
    На калпави ракети, космоса им крив!!!!!!!!!!!!
  • 27 BadFed

    0 0 Отговор
    Русия е в дъното на всички злини, това е доказан факт! Предполагам, лично Путин и Лавров са участвали и в боядисването на перчема на Мариано Рахой с перфидната цел да го докарат да изглежда като кретен. Е, успели са!
Новини по държави: