Отидете към основна версия

21 174 29

Американци се гаврят с мъртви талибани

  • сащ-
  • талибани-
  • гавра

Скандално видео в YouTube разбуни духовете и очерни армията на САЩ. Клипът показва как американски войници се гаврят с трупове на талибани, предаде Би Би Си. Жестоката гавра веднага бе забелязана от армията, която разпореди незабавна проверка.

Става дума за четирима морски пехотинци, които уринират върху телата на трима мъртви мъже. При това военните са на ясно, че ги снимат. Подобно обидно действие е крайно неприемливо за армията на САЩ, се казва в съобщение, цитирано от Би Би Си.

Говорителят на Пентагона капитал Джон Кирби изрази дълбоко възмущение от бруталните кадри. Възмущение изразиха и от Военноморския флот.

Талибаните в Афганистан също реагираха с изявление пред Би Би Си, в което заклеймяват постъпката на американските военни, която не кореспондира с никакви човешки ценности. „Това действие е твърде срамно за нас, дори да говорим за него“, заяви техният говорител.

Труповете очевидно принадлежат на талибани или бунтовници. 

Не е ясно от къде се е появило видеото. Не се знае и кой го е публикувал в социалната мрежа. 

Афганистанският президент Хамид Карзай също заклейми видеото с думите: „Този акт на американските войници е просто нечовешки в най-силното възможно значение. Искаме САЩ спешно да разследва видеото и да приложи най-голямото възможно наказание“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини