Last news in Fakti

5 Януари, 2012 17:30 1 749 0

Обама съкращава хиляди военни

  • сащ-
  • обама-
  • военни-
  • азия
Обама съкращава хиляди военни - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ ще съкрати хиляди военнослужещи. Това е само част от мащабните промени, които администрацията на Барак Обама готви в отбранителната си стратегия. Сериозната ревизия се налага след изтеглянето на американските военни от Ирак и Афганистан.

Целта е да се намалят значително големите военни разходи през следващото десетилетие, предаде Би Би Си.

Според Ройтерс ще бъде съкратен около 15% от американския военен персонал, по-специално в сухопътната армия и военноморския флот. Това се равнява на десетки хиляди униформени.

Пентагонът има задача да намали разходите си с 450 млрд. долара за следващите 10 години. Други 500 млрд. долара може да бъдат намалени през 2013 година.

Намаляването на парите за отбрана означава, че Вашингтон ще трябва да промени и стратегическите си приоритети. Вероятно американското присъствие в Азия ще се завили – чрез флот и авиация. 

Преди седмици Обама заяви, че страната му ще разшири военното си присъствие в Азиатско- тихоокеанския регион. Като първа стъпка от разширяването на американското военно присъствие в региона ще е ползването на австралийска база за самолети и кораби от 2012 година. До 2016 година там ще има 2 5 00 военни. В Южна Корея след години ще бъдат разположени 28 000 военни, а в Япония – 50 000. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА