Last news in Fakti

9 Януари, 2012 11:09 1 201 0

В Иран осъдиха американец на смърт за шпионаж

  • иран-
  • сащ-
  • шпионин
В Иран осъдиха американец на смърт за шпионаж - 1
Амир Мирзаей Хекмати. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Иран осъдиха американец на смърт за шпионаж, пише в. „Ю Ес тудей“.
28 годишният бивш морски пехотинец Амир Мирзаей Хекмати беше признат за виновен, че е събирал информация за целите на ЦРУ.
Преди това Хекмати е преминал през специално обучение във военни бази на САЩ в Ирак и Афганистан, твърди иранската прокуратура.
Според местния закон осъденият Амир Мирзаей Хекмати има 20 дни, за да обжалва присъдата си.
Баща му коментира пред американски медии, че синът му не е бил шпионин, а просто е бил на гости на баба си в Иран, когато е бил арестуван. От семейството на Амир заявиха, че той е служел като преводач.
28-годишният Хекмати е роден в Аризона в семейството на имигранти от Иран, пише АП.
Смъртната присъда на Хемати идва на фона на новините, че иранските власти са арестували нови шпиони, работели в полза на САЩ, съобщи „Блумбърг“.
Агенцията се позовава на изказване от неделя на иранския министър на разузнаването и сигурността Хейдар Мослехи.
Той разкри, че задържаните планирали по-специално да внесат смут в парламентарните избори, насрочени за 2 март, уточнил министърът.
„Те са планирали да осъществят американски проекти, целящи да бъдат разстроени парламентарните избори, като използват кибернетичното пространство и социалните мрежи“, заявил пред журналисти Мослехи.
Той не уточнил броя на задържаните, нито националността им, нито кога са арестувани, отбелязва АФП.
Шпионският скандал между Иран и САЩ се разгаря на фона на опитите на Запада да наложи петролно ембарго на режима на аятоласите, заради неговите амбиции да развие собствена ядрена програма, коментира Би Би Си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА