Отидете към основна версия

9 628 43

Русия се готви за война срещу Иран

  • иран-
  • русия-
  • сащ-
  • израел

Русия не изключва вероятността да участва във военен конфликт, какъвто може да избухне в резултат на евентуално нападение на Израел и САЩ срещу Иран, който отказва да прекрати работата по ядрената си програма. Според в. „Независимая газета“   руският Генщаб разработва план за мащабни учения предвид подобна вероятна атака.

За разлика от предишните години маневрите под общото название „Кавказ 2012“ ще бъдат стратегически, а не оперативно-тактически. По информация на изданието тези учения ще бъдат главното събитие за руската армия тази година.

Ученията „Кавказ 2012“ ще бъдат по-мащабни отпреди и техните условия ще бъдат максимално близки до военно-политическите реалности в света днес. Руските военни ще изхождат както от възможността за война срещу Иран, така и от вероятните конфликти в района на Каспийско море и Южен Кавказ.

Според ръководителя на Центъра за военно прогнозиране полковник Анатолий Циганок подготвителните мероприятия за учението са започнали по-рано във връзка с изострянето на ситуацията в Персийския залив. На военните им предстои да отработят възможните действия, в случай че във войната с Иран бъдат въвлечени постсъветските страни от Южен Кавказ.

Друг руски експерт, президентът на Академията за геополитически проблеми генерал- полковник Леонид Ивашов, също е убеден, че въпреки плановия характер на ученията те най-вероятно ще бъдат коригирани предвид военно-политическата обстановка в Кавказкия регион.

Междувременно ситуацията около Иран става все по-напрегната. Вашингтон и Лондон прехвърлят бойни кораби в Персийския залив. Западът открива петролен фронт срещу Иран, а спецслужбите подновиха лова на ирански ядрени специалисти. Миналата седмица беше убит сътрудник на центъра за обогатяване на уран в Натанц.

За сериозността на ситуацията говори и фактът, че Русия и САЩ са обсъждали въпроса за Ормузкия проток, след като Иран заплаши да го блокира. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков и американският дипломат в Русия Шейли Гуолтни са провели разговори за ситуацията с проливите.

Въпросът за Ормузкия пролив, един от ключовите морски пътища за транспорт на нефт от Персийския залив, се обостри на фона на проведените от Иран учения и стрелби с нови ракети с голям обсег на действие. Иранските военни декларираха,че ще блокират протока, ако западните страни наложат санкции върху износа на петрол от държавата.

Страните от ЕС постигнаха „принципно споразумение“ да забранят вноса на нефт от Иран.
Решението за налагане на петролно ембарго може да бъде взето реално на 30 януари на заседанието на Съвета на ЕС на равнище външни министри.


В същото време надеждите за мирно урегулиране на проблема изглежда засега не са изгубени. Вчера беше съобщено, че САЩ и Израел са отложили планирани големи учения, за да не нагнетяват напрежение в региона.

За намеренията на САЩ и Израел да проведат тази година най-големите съвместни учения беше съобщено през ноември от помощника на американския държавен секретар Андрю Шапиро, припомня NEWSru. Беше заявено, че в ученията ще участват над 5 000 американски и израелски войници, които ще отработват тактиката в сферата на противоракетната отбрана.

От своя страна израелските военни заявиха, че ученията са насочени към отработване на взаимодействието при отразяване на ракетен обстрел на израелската територия от страна на Иран и други неприятелски на Израел държави.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Русия: Удар срещу Иран ще е катастрофа

    Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че западна военна интервенция в Иран ще е „катастрофа”. Евентуална атака ще предизвик ...
    18.01.2012
    2 858
    4
  • САЩ бранят с делфини Ормузкия проток

    Специално обучени делфини ще бъдат използвани от военноморските сили на САЩ, в случай че Иран осъществи заплахите си да блокира Ормузкия проток,съо ...
    18.01.2012
    1 908
    1