Отидете към основна версия

2 928 9

Мицотакис не подкрепи Ципрас за името Македония

  • кириакос мицотакис име-
  • македония

Лидерът на основната опозиционна сила в Гърция Кириакос Мицотакис не подкрепи премиера Ципрас в спора за името с Македония, съобщи Ройтерс.

Гърция смята, че името Македония предполага териториални претенции към нейната северна провинция със същото име. Стотици хиляди гърци протестираха в Солун миналия уикенд срещу използването на думата "Македония" в каквото и да било решение на спора.

"Няма да разделим гърците, за да обединим Скопие", заяви лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис в телевизионно обръщение след срещата с Ципрас.

Мицотакис, чиято партия води в социологическите проучвания, обвини Ципрас, че не е настоял пред Скопие за промени в конституцията им, като "необходимо предварително условие" за преговори.

Пратеникът на ООН по спора за името Матю Нимиц ще посети и двете страни следващата седмица.

Влиятелната Гръцка православна църква също се намеси, като обяви, че е против споразумение, съдържащо името "Македония".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ще има референдум в Македония

    „Ще има референдум в Македония. Не мога да кажа още кога ще бъде насрочен референдума, но той трябва да бъде допълнителна гаранция за нашите при ...
    03.02.2018
    2 189
    5
  • Гърция иска непреводимо име за Македония

    Гърция настоява Македония да приеме непреводимо ново име, пишат гръцки медии. В момента посланика на ООН Матю Нимиц е в Атина, в опит да съдейства ...
    30.01.2018
    4 675
    12
Новини по държави: