Отидете към основна версия

2 150 43

ЕС удря Иран с петролно ембарго

  • иран-
  • петролно ембарго-
  • ес

Забранява купуването на злато и диаманти от Ислямската република

Страните-членки на ЕС се споразумяха днес да наложат поетапно петролно ембарго на Иран, както и санкции срещу Централната банка на страната, за да се пресече финансирането на нейната ядрена програма, заяви пред АФП дипломатически източник.

„Намерено беше принципно споразумение за петролно ембарго срещу Иран“, заяви източникът. Според него това е станало на заседание на посланиците на страните-членки на ЕС в Брюксел.

Споразумението трябва да бъде потвърдено официално по-късно днес на срещата на европейските външни министри. Очаква се също така да бъде забранено и купуването на злато, диаманти и други ценни метали от Иран. Съществуващите забрани за внос на петролни и химически продукти и за инвестиции ще бъдат разширени.

Гърция поиска значителни отстъпки в замяна на присъединяването си към петролното ембарго на ЕС срещу Иран, посочва BBC, изтъквайки наличието на разногласия между страните от ЕС по сроковете и формулата за въвеждане на забрана за доставка на ирански петрол.

Великобритания и Франция, които са инициатори на забраната, предложиха тя да бъде въведена от 1 юли 2012 година. Дотогава - от 1 май, трябва да се забрани вносът на петролни продукти от Иран в страните от ЕС.

Според информация в британски медии обаче Атина иска датата за въвеждането на ембаргото да бъде отложена с осем месеца - до края на есента, както и да бъде направен анализ на последиците от него 60 дни след влизането му в сила. Гърция твърди, че отказът й от изгодните договори за закупуване на петрол от Иран ще задълбочи още повече икономическата криза в страната.

От своя страна, Техеран заплаши да затвори Ормузкия проток, ако ЕС забрани вноса на ирански петрол. Стратегическото решение за това вече е взето от висшите власти на Иран. Ирански политици и преди са отправяли подобно предупреждение, но това изявление потвърждава категорично, че възможността за затваряне на Ормузкия проток е официална политика, коментира АП.

Държавите от ЕС внасят по-малко от 20% от петрола, който изнася Иран. Вносът се осъществява по море, главно до Испания, Италия и Гърция. През първата половина на 2011 г. Европейският съюз е внасял 450 хил. барела петрол дневно от Иран. За сметка на това от добива на Саудитска Арабия са оставали неизползвани 2,2 млн. барела петрол дневно.

На фона на информацията за готвените санкции срещу Иран продължава поевтиняването на петрола и в началото на новата седмица. В електронната неприсъствена сесия на борсата в Ню Йорк цената на лекия суров петрол се понижи с 93 цента до 97,40 долара за барел.

В Лондон сортът "Брент" поскъпна с 24 цента до 110,10 долара за барел. Разликата в цената с лекия суров петрол е 12,15 долара.

В азиатската сесия суровината се търгуваше за 97,97 долара за барел. В края на миналата седмица контрактите за март затвориха при 98,33 долара.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини