Last news in Fakti

3 Февруари, 2012 12:18 2 311 2

Израел ли ще спре ядрените амбиции на Иран?

  • иран-
  • уран-
  • израел
Израел ли ще спре ядрените амбиции на Иран? - 1
Сателитна снимка на предполагаемата централа за обогатяване на уран край Кум. Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През април ли Израел удря Иран? Отново ли Тел Авив ще усмирява ядрените амбиции в Близкия изток? Тези въпроси все по-усилено се обсъждат в западните политически, дипломатически, военни и икономически среди. Датата получи индиректно потвърждение от американския военен министър Леон Панета, който в интервю за в. „Вашингтон пост“ недвусмислено прогнозира, че през пролетта или лято може да се очаква Тел Авив да пристъпи към разрешаване на проблема с ядрената програма на режима на аятоласите.

През април, май или юни Техеран ще наруши така наречената „зона на имунитета“ и ще пристъпи към създаването на ядрена бомба.

Разрушаването на стратегически важните обекти в Иран съществено ще затрудни военната ядрена програма на аятоласите, смятат в Тел Авив. Израел се опасява, че в Техеран крие в секретни подземни бункери достатъчно количество обогатен уран, което е достатъчно в кратки срокове да се изготви атомна бомба.

Въпреки че САЩ имат военния потенциал за кампания в Персийския залив, Тел Авив не смята да остава съдбините на Светите земи в ръцете на американското разузнаване, което може да закъснение с преценката си кога Техеран ще създаде ядрено оръжие. Не трябва да се забравя факта, че през есента в Америка предстоят президентски избори, които могат по политически причини да оставят разрешаването на проблема за 2013 г.

Подобна стъпка няма да е прецедент.  В края на април 2007 година

шефът на МОСАД Меир Даган се среща с тогавашния съветник съветника на президента на САЩ

по националната безопасност Стивен Хедли и му предоставя снимки за ядрените амбиции на Сирия.

Снимките на планинския район на Дира Зур от началните стадии на строителството не оставят никакво съмнение – става дума за ядрен реактор. Фотографиите от следващите етапи на строителството показват , че старателно се прикрива строителството на ядрен обект под формата на невинен промишлен обект.

Още повече се усилват подозренията за това строителство, че е направено в глух пустинен район, без връзка с останалите промишлени обекти.

След седмици на планиране на 5 септември в 22,45 часа десет израелски самолета F15 излитат, като всеки един от тях носи ракета АGM-65 ,с бойна глава от 500 кг.

Около сирийската граница три самолета остават да кръжат, без да нарушават границата, а останалите хвърлят своите бомби точно и навреме.  След 20 минути се приземяват на своята база. Сирия е без ядрени амбиции.

През далечната 1981 г. израелските военни осъществиха подобна операция и в Ирак, като унищожиха реактор в Осирак малко преди той да заработи, припомни преди време в. „Ню Йорк таймс“.

Военният министър Ехуд Барак на проведената през януари 12-та Международна конференция по национална и регионална сигурността в Херцлия недвусмислено заяви, че страната му е готова да направи всичко необходимо, ако икономическите санкции на САЩ и Запада не дадат нужните резултати.

Според водещи военни експерти

ще бъде много по-трудно да се започне военна кампания срещу ядрен Иран, отколкото да се нанесе превантивен военен удар,

се посочва в блога от коментари на специализирания сайт „Дифенс толк“.

„Вашингтон пост“ от своя страна отбелязва, че американският президент Барак Обама и военният министър Леон Панета се противопоставят на намеренията на Тел Авив за военно разрешение на Персийската криза. Според Белия дом и президентската администрация политическият натиск на международната общност и икономически санкции вече дават своите плодове.

Експерти по отбрана обаче отбелязват, че Израел премести от януари за май заплануваните съвместни военни учения с Пентагона. Причините за това решение не бяха оповестени публично, но възможността това да е свързано с превантивния удар по Иран не трябва да се пренебрегва.

От своя страна режимът на аятоласите

отправи недвусмислено послание извеждайки в петък сутринта в околоземна орбита собствен метеорологичен спътник.

Navid-e Elm-o Sanat (Предвестник на науката и промишлеността) е бил успешно изваден на орбита от 250 до 370 км. с модернизираната ракета Safir (Посланик).

Спътникът ще събира данни за метеорологията и ще изпраща фотографски обекти на земната повърхност. Той е създаден и сглобен изцяло с усилията на иранската наука и технологии, похвали се пред ИРНА ръководителят на космическата програма на аятоласите Хамид Фазели.

Използваната ракета Safir (Посланик) обаче буди тревога, защото показва, че Техеран вече има технологии за изработването на балистични ракети с голям обсег на действие, които могат да носят ядрена бойна глава.

Ескалацията на напрежението в Персийския залив ще има допълнително влияние върху опитите световната икономика да бъде възстановена по-бързо, опасяват се водещи икономисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 моше

    0 0 Отговор
    ....Ха-ха-ха-това ли са воините на Аллах??!!!!
  • 2 пацо

    0 0 Отговор
    "президент Барам Обама" редакторите браво хахахха 6 точки ;) !