Last news in Fakti

26 Януари, 2012 17:08 1 220 1

МВФ: Петролът скача с 30 %, ако Иран спре износа

  • иран-
  • петрол-
  • санкции

Цените на петрола могат да се вдигнат с 20% до 30%, ако износът на ирански петрол спре, прогнозира МВФ. Финансовите санкции срещу Иран могат да бъдат равносилни на петролно ембарго, се посочва в новия анализ, подготвен от МВФ за страните от Г-20 и публикуван днес.

Предупрежденията на фонда идват на фона на информациите, че Ислямската република е решила да направи изпреварващ ход и да спре доставките на петрол за Европа още преди да влязат в сила петролните санкции от Европейския съюз.  На 29 януари, в иранския парламент може да бъде внесен законопроект за спиране на доставките, съобщи иранската информационна агенция Фарс.

Пълното европейско ембарго ще бъде въведено към 1 юли с цел натиск върху Иран да се откаже от ядрената си програма. Най-големи вносители на ирански петрол в ЕС са държавите от Южна Европа – Испания, Италия и Гърция.

Иран обаче ще усети слабо ефекта от санкцията, тъй като основните му купувачи са Китай, Южна Корея, Япония и Индия. Тези държави засега не планират да се присъединят към европейските санкции, а Пекин и Делхи дори не са обсъждали подобна мярка. В Сеул и Токио пък още не е взето решение по въпроса.

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че Ислямската република няма да пострада от новите западни санкции. „Някога нашата търговия с Европа беше около 90%, но сега едва достига 10%. Ние не се стремим към тези 10%... Опитът показва, че иранската нация няма да бъде наранена“, заяви той.

„За последните 30 години американците не купуваха петрол от нас. Нашата Централна банка няма отношения с вас“, добави Ахмадинеджад, цитиран от Франс прес.

Според иранските експерти за Европа ще бъде трудно да намери алтернатива на иранския петрол на същата цена, тъй като нефтопреработващите съоръжения в редица страни са проектирани за преработка на петрол с определено качество.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руснака

    0 0 Отговор
    точно за това спорихме с Наско Велики!)))) а сега да те видим!