Отидете към основна версия

4 208 41

Шпионинът е отровен с вещество, разработено в Русия

  • сергей скрипал-
  • шпионин-
  • вещество-
  • отровен-
  • русия-
  • великобритания-
  • тереза мей-
  • новичок

Тереза Мей обвини руснаците за атаката

Снимка: БТА/ AP

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал е отровен с вещество, което е разработено в Русия и действа на нервната система. Това заяви британският министър-председател Тереза Мей, според която е „много вероятно“ Русия да стои зад покушението, съобщи „Скай нюз“.

В реч пред долната камара на парламента британският премиер разкри подробности за разследването. По думите й срещу бившия шпионин е използвано нервнопаралитично вещество, разработено на руска земя. При нападението пострада и дъщерята на Скрипал. Двамата са в критично състояние.

Министър-председателят на Великобритания каза, че веществото е „Новичок“, което спада към група вещества, действащи парализиращо на нервната система на човешкия организъм. Лабораторният анализ е показал, че използваното вещество е разработено в Русия за военни цели. Лондон поиска отговор от Москва.

66-годишният Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени в търговски център в град Солсбъри, графство Уилтшър. Британските служби смятат, че Русия стои зад отравянето. Руското посолство в Лондон обяви, че „британското правителство играе опасна игра“, хвърляйки обвинения към Кремъл без доказателства.

Тереза Мей поиска отговор от Русия. Според нея става въпрос или за „директни действия“ от страна на руските служби, или руските власти са „загубили контрол“ над разпространението на въпросното вещество. И в двата случая в Москва носят вина. Външният министър Борис Джонсън е поискал от Кремъл информация за програмата за разпространение на веществото „Новичок“, което е забранено по международните норми.

Отравянето на руския шпионин доведе до напрежение между Лондон и Москва. От Кремъл посочиха, че нямат никаква информация за случая. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че страната му не може да се меси във вътрешните дела на Великобритания. Според него случаят не засяга Русия, защото инцидентът е станал на британска земя.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: