Отидете към основна версия

23 Март, 2018 15:54, обновена 23 Март, 2018 15:54 6 336 19

Стрелба, убити и заложническа драма във Франция (СНИМКИ)

  • франция-
  • заложник-
  • супермаркет-
  • ислямска държава-
  • каркасон-
  • треб

Нападателят, по-късно ликвидиран от полицията, крещял, че е последовател на "Ислямска държава"

Снимки: БТА/АР

Трима души бяха убити и двама са ранени при стрелбата и вземането на заложници в супермаркет във френския град Треб, предаде АР. Всички пленници са освободени.

Операцията за залавяне на нападателя продължава, заяви говорител на полицията, който пожела да остане анонимен. Преди минути стана ясно, че похитителят е ликвидиран от специалните части.

Според френската телевизия BFM мъжът от марокански произход е поискал да бъде освободен Салах Абдеслам, един от извършителите на терористичните актове в Париж през ноември 2015 г., когато загинаха 130 души.

Той е бил следен за ислямистка радикализация, каза за AFP източник, близък до разследването.

До ситуацията се стигна, след като полицай беше ранен, а мъж взе заложници в супермаркет при два отделни инцидента в един и същи район на Южна Франция.

Служителят на реда е бил ранен в градчето Каркасон, а въоръжен нападател стрелял и взел няколко души за заложници в Треб, на 15 минути път с кола оттам. Първите съобщения бяха, че заложниците са били осем.

По-късно стана ясно, че нападателят в Каркасон и Треб е един и същ. Според АFP колата на мъжа, стрелял и ранил в рамото полицай в Каркасон, е намерен на паркинга пред супермаркета в Треб.

Случаят се разследва от контратерористичната прокуратура.

Премиерът Едуар Филип каза, че по всичко личи, че случващото се в супермаркет в Южна Франция и стрелбата преди това са "терористичен акт".

Мъжът влязъл в супермаркета към 11,15 часа местно време, след което се чули изстрели. Според свидетели, цитирани от френски медии, мъжът крещял, че е последовател на "Ислямска държава".

Френското вътрешно министерство съобщи по-късно в Тwitter, че служители на силите за сигурност извършват операция в Треб, но не разкри подробности във връзка с медийните съобщения, че са задържани заложници, предаде Reuters.

Прокурор потвърди информацията, че похитителят заявил, че е от ИД.

Полицейската операция продължава, на място се очаква да пристигне френският вътрешен министър Жерар Колон.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: