Отидете към основна версия

3 689 7

Порошенко на неочаквана визита в Турция

  • турция-
  • петро порошенко-
  • реджеп ердоган-
  • мевлют чавушоглу
Снимка: БТА/АР

Украинският президент Петро Порошенко бе на необявено посещение в Истанбул за разговори по въпроси на енергетиката и освобождаването на затворници, задържани от Русия, съобщи AFP.

Нито Анкара, нито Киев бяха съобщили по-рано за визитата, по време на която Порошенко се срещна с турския си колега Реджеп Ердоган и с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Срещата се състоя в момент, когато Турция сътрудничи все по-тясно с Русия, която анексира Крим през 2014 г. и е обвинявана от Киев и от Запада, че подкрепя военно проруските сепаратисти в района на Донбас.

По време на днешните разговори на Порошенко в Истанбул е станало въпрос за общи енергийни проекти и за тристранното сътрудничество между Украйна, Турция и Катар, съобщи украинското президентство.

Киев иска да внася природен газ от Катар, ключов съюзник на Турция в Залива, през пролива Босфора, за да компенсира енергийните загуби, свързани с конфликта й с Москва.

След визита в Катар през март Порошенко съобщи, че Доха е готова да достави природен газ за Украйна. Необходимо е обаче съгласието на Турция, за да може този потенциално опасен газ да премине през Босфора.

"Страните размениха мнения за ситуацията в Крим и специално говориха за освобождаването на украински политически затворници от руските затвори", се добавя в съобщението.

След преговори между президента Ердоган и руския му колега Владимир Путин през октомври Русия освободи двама видни представители на татарската общност в Крим, припомня агенцията.
В украинския текст пише също, че Турция е изразила готовност да участва в мисията на ООН за поддържане на мира в източна Украйна.

Източник от турското президентство съобщи само за кратка среща между Порошенко и Ердоган на летището, без да дава подробности за съдържанието на разговора. Министър Чавушоглу информира в туит, че са били обсъждани "двустранните отношения и регионални въпроси".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Путин и Ердоган спешно по телефона - Април 2018

    Президентът на Русия Владимир Путин обсъди в понеделник в телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Ердоган ситуацията в Сирия, съобщи ТАСС. Ка ...
    09.04.2018
    14 208
    18
  • Ердоган: Ще горите в ада

    Президентът на Турция Реджеп Ердоган отново изостри тона срещу поддръжниците на Кюрдската работническа партия (ПКК), предупреждавайки ги, че ще &bdquo ...
    09.04.2018
    39 468
    64
Новини по държави: