Last news in Fakti

9 Април, 2018 19:07 3 639 7

Порошенко на неочаквана визита в Турция

  • турция-
  • петро порошенко-
  • реджеп ердоган-
  • мевлют чавушоглу
Порошенко на неочаквана визита в Турция - 1
Снимка: БТА/АР

Украинският президент Петро Порошенко бе на необявено посещение в Истанбул за разговори по въпроси на енергетиката и освобождаването на затворници, задържани от Русия, съобщи AFP.

Нито Анкара, нито Киев бяха съобщили по-рано за визитата, по време на която Порошенко се срещна с турския си колега Реджеп Ердоган и с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Срещата се състоя в момент, когато Турция сътрудничи все по-тясно с Русия, която анексира Крим през 2014 г. и е обвинявана от Киев и от Запада, че подкрепя военно проруските сепаратисти в района на Донбас.

По време на днешните разговори на Порошенко в Истанбул е станало въпрос за общи енергийни проекти и за тристранното сътрудничество между Украйна, Турция и Катар, съобщи украинското президентство.

Киев иска да внася природен газ от Катар, ключов съюзник на Турция в Залива, през пролива Босфора, за да компенсира енергийните загуби, свързани с конфликта й с Москва.

След визита в Катар през март Порошенко съобщи, че Доха е готова да достави природен газ за Украйна. Необходимо е обаче съгласието на Турция, за да може този потенциално опасен газ да премине през Босфора.

"Страните размениха мнения за ситуацията в Крим и специално говориха за освобождаването на украински политически затворници от руските затвори", се добавя в съобщението.

След преговори между президента Ердоган и руския му колега Владимир Путин през октомври Русия освободи двама видни представители на татарската общност в Крим, припомня агенцията.
В украинския текст пише също, че Турция е изразила готовност да участва в мисията на ООН за поддържане на мира в източна Украйна.

Източник от турското президентство съобщи само за кратка среща между Порошенко и Ердоган на летището, без да дава подробности за съдържанието на разговора. Министър Чавушоглу информира в туит, че са били обсъждани "двустранните отношения и регионални въпроси".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кауза пердута

    27 2 Отговор
    Потрошенко най-после е проумял, че с евтиния руски газ е свършено. Да, ще му докарат от Катар втечнен газ, но цената е точно 3 пъти по-висока, от таз, на която получаваха от Русия. Може и от Щатите да му доставят - кюмюр и газ, но ще трябва мнооого шоколади и бонбони да продадат фабриките му. А гладния народ почна да се бунтува...
  • 2 Синан

    19 19 Отговор
    Не само Порошенко, тепърва всички ще почнат да отиват при Ердоган! щом Путин отива в Турция, въпрос на време е е другите световни сили, да отидат във Велика Турция!
  • 3 Бат Вальо

    23 4 Отговор
    Помните ли Чаушеску ... Порошенко ще последва съдбата му ...
  • 4 tost

    20 2 Отговор
    Истината е една,остават по малко от 10 месеца и Русия ще отреже газта минаваща през Украйна. Ако Турция откаже да преминат танкерите с втечнен газ от Катар или САШ ко ша правят укрита. Много просто,султана ще ги цака с руски газ,между другото и ние ще се наредим на опашката за доставки от Босфора.

    Коментиран от #5

  • 5 Барчо

    23 2 Отговор

    До коментар #4 от "tost":

    Всички глупаци плюят по Ердо, но той е хитрец, както бай Тошо навремето. Сега те ще имат атомна централа. Ако тя гръмне, гърмим и ние. Само че те не гърмят от само себе си и са достатъчно обезопасени. Тази при укрите си я гръмнаха те, защото са олигофрени. Но евтин ток ще имат турците. Сега те ще резпределят руския газ и ще вземат полагащите се проценти. Ние ще си наредим дупенцата заедно с другите тъпанари и ще чакаме да ни обладае Ердо. А да ни е честито.
    Що се отнася до укрите дали ще и позволи или не да минава от там втечнения газ или да купуват от турците, то Ердо има два варианта. Да печели много пари или да печели още по-много пари.

    Коментиран от #6

  • 6 Хасан

    13 4 Отговор

    До коментар #5 от "Барчо":

    И именно затова бате ти Бойко се прегръща с Ердоган...да намаже нещо и за България

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Вазелинче ...
Новини по държави: