Отидете към основна версия

11 356 17

Русия и Китай заедно срещу САЩ

  • ван и-
  • китай-
  • русия-
  • иран-
  • сащ-
  • сергей лавров

Москва и Пекин са решени да попречат на Вашингтон да подкопае ядрената сделка с Техеран

Снимки: БТА/АР

Руският министър на външните работи Сергей Лавров съобщи, че се е договорил с китайския първи дипломат Ван И двете страни да противостоят на опитите САЩ да саботират споразумението с Иран за ограничаване на ядрените му програми в замяна на облекчаване на санкции, предаде ТАСС.

"Ние сме против преразглеждането на тези договорености и смятаме за много непродуктивни опитите да се обезсмислят многогодишните усилия в рамките на преговорите шестте страни и Иран", каза Лавров. Той добави, че Русия и Китай ще се стремят да осуетят подкопаването на "едно от най-големите постижения на международната дипломация в последно време".

По думите на руския първи дипломат "консолидираната роля на Русия и Китай за строго спазване на международното право играе ключова роля за укрепването на стабилността и сигурността в света".

На съвместната пресконференция в китайската столица Лавров отбеляза, че въздушните удари на Запада по Сирия са попречили на тенденцията за мирен изход от сирийската криза. Той съобщи, че двамата с Ван са обсъдили ситуацията на Корейския полуостров и са констатирали необходимостта участващите в процеса страни да правят компромиси и да избягват провокативни действия.

Китайският външен министър заяви, че международната общност не трябва да създава никакви пречки пред преговорния процес на Корейския полуостров. Според Ван И обявеното от Пхенян прекратяване на ядрените и ракетните опити е "значима стъпка", която ще съдейства за "денуклеаризацията на Корейския полуостров". Първият дипломат на Китай изтъкна, че неговата страна е категорично против употребата на сила в международните отношения без съгласието на Съвета за сигурност към ООН.

Пред руския си гост Ван И декларира, че отношенията между Китай и Русия не зависят от външни фактори и конюнктура, а съответстват на общите им интереси.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания