Отидете към основна версия

28 181 78

Русия: Македонците ще бъдат използвани като пушечно месо

  • пушечно месо-
  • русия-
  • македония-
  • нато-
  • олег шчербак-
  • избор

Македония се намира на огневата линия на САЩ и Русия

Снимка: Shutterstock

Всяка държава има право на собствен избор за националната сигурност, без значение дали това ще е членство в НАТО или военна неутралност. Това заяви посланикът на Руската федерация в Македония Олег Шчербак, говорейки пред студентите във Факултета по сигурност, предава скопският телевизионен канал „Сител“.

„Всяка страна трябва самостоятелно, чрез референдум и с уважение към волята на мнозинството, да вземе решение за членство в съюзи. В Европа съществуват успешно военно неутрални държави и подобен подход към решаването на националната сигурност е рационален“, каза Шчербак, предаде „Фокус".

Руският дипломат подчерта, че ефективната сигурност в XXI век може да бъде изградена само въз основа на колективната сигурност и със съвместните усилия на всички малки и големи държави. Според него НАТО е военен политически блок, създаден от САЩ с цел да се противопостави на Организацията на Варшавския договор, но въпреки че не съществува от 30 години, НАТО продължава да се разпространява на изток.

„Статут на военна неутралност на Македония може да й даде много, в такъв случай тя ще бъде отворена за всички и ще бъде в състояние да реализира икономическите и социалните интереси на гражданите, без да бъде под тежестта на европейската солидарност. Знаете добре, че когато солидарността е поставена над здравия разум, това е фатално за националните интереси“, подчерта Шчербак.

„Руската федерация не може да не бъде загрижена от военната доктрина на НАТО, в която Русия е обявена за враждебна. Това е много опасна игра и не бихме искали Македония да бъде въвличана в това. Македонският народ да бъде използван като пушечно месо, а територията й- като база на НАТО“, заяви Шербак.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: