Отидете към основна версия

3 783 19

Меркел: Никой не иска война с Русия

  • ангела меркел-
  • русия-
  • владимир путин-
  • доналд тръмп-
  • сирия

Канцлерът и Тръмп обсъдиха политиката на Москва, ролята й в Сирия, ситуацията в Украйна и възможните последствия от американските санкции

Снимки: БТА/АР

Никой не е заинтересован от лоши отношения с Русия, но за разногласията с Москва трябва да се говори открито. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на пресконференцията с президента на САЩ Доналд Тръмп, цитирана от ТАСС.

"Никой не е заинтересован от лоши отношения с Русия, но там, където се появяват конфликти и стават такива неща, както например в Украйна, те трябва да бъдат назовавани с истинските си имена", каза Меркел. Тя заяви, че е обсъдила с Тръмп политиката на Русия, ролята й в Сирия, ситуацията в Украйна, както и възможните последствия от американските санкции срещу Москва за Германия.

"Разбира се, обсъдихме темата за Украйна, тук работим в доста тясно сътрудничество срещу нелегитимните действия на Русия", заяви Меркел. Тя посочи, че се радва много, че с правителството на САЩ са в тясно сътрудничество по този въпрос като допълнение към Минския формат и това по думите й ще продължи и занапред.

"Що се отнася до санкциите, то работим в тясно сътрудничество с правителството на САЩ, в частност с министъра на финансите, за да разберем какви странични последствия биха могли да имат те (санкциите)", заяви тя. Меркел допълни, че смята, че що се отнася до разногласията с Русия обаче, до конфликтите с нея и до ролята й в Сирия, има голямо единодушие.

Канцлерът заяви, че "по принцип гарантирането на териториалната цялост на страна като Украйна е извънредно важно и тя трябва да бъде зачитана".

Меркел допълни, че решението дали от 1 май да бъдат въведени мита за стоманената и алуминиева продукция от ЕС остава за президента Тръмп.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини