Отидете към основна версия

3 874 21

Как Русия се е намесила в изборите във Великобритания

  • русия-
  • избори-
  • великобритания

Кремъл е подкрепил лейбъристите

Първите доказателства за опитите на Русия да се намеси в избори във Великобритания бяха открити при журналистическо разследване на в. "Сънди таймс", проведено със съдействието на изследователи от Университета Суонси, Уелс, съобщи „Сега“. Руски ботове активно са се опитвали да повлияят през "Туитър" на резултатите от състоялите се през юни миналата година предсрочни парламентарни избори във Великобритания, като са пропагандирали в полза на лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин.

Разследването установило 6500 свързани с Русия акаунта в "Туитър", чрез които няколко седмици преди изборите се е водила агитация в полза на Корбин. Много от акаунтите са имали в профила женски английски имена, но в действителност са се управлявани от ботове. 9 от 10 съобщения, разпространени чрез тези акаунти, са били в подкрепа на лидера на опозицията, в същото съотношение са били и нападките по отношение на управляващата Консервативна партия.

Самата Лейбъристка партия, към която вестникът се е обърнал за коментар, съобщи, че "не знае за никакви автоматизирани ботове, категорично заявява, че не е плащала за подобен вид услуги и не знае нейни привърженици да са се занимавали с това".

По-рано британският премиер Тереза Мей многократно е заявявала, че няма доказателства за руска намеса в британския демократичен процес. Покрай скандала с предоставянето на данни на потребители на "Фейсбук" на консултантската фирма "Кеймбридж Аналитика" и участието й в кампанията на Тръмп в САЩ стана известно, че фирмата е участвала и в кампанията за референдума за Брекзит на Острова.

Разследването установило, че 80 на сто от акаунтите са създадени в седмиците непосредствено преди вота на 8 юни м.г. и се задействали в ключови моменти от предизборната кампания. Има доказателства, че руските акаунти в социалната мрежа разпространявали туитове, които хвалят лейбъристите и критикуват торите на 18 май, когато Тереза Мей огласи програмата на партията си за вота, ретуитвали съобщения за предизборните срещи на Корбин, чиято посещаемост се превърна във феномен по време на кампанията, помогнали са на Корбин да превърне "Манчестър Арена", където бе извършен терористичен акт срещу младежи на концерт, в ключов елемент в кампанията си благодарение на туитовете с критика срещу Тереза Мей, която намалила броя на полицаите, докато бе вътрешен министър. Туитовете на руските ботове засилили критичното настроение срещу отказа на Мей да участва в тв дебат срещу Корбин и били особено активни в агитацията към лейбъристите да гласуват в самия изборен ден, когато на традиционните медии е забранено да агитират.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: