Last news in Fakti

1 Май, 2018 20:00 3 868 21

Как Русия се е намесила в изборите във Великобритания

  • русия-
  • избори-
  • великобритания

Кремъл е подкрепил лейбъристите

Първите доказателства за опитите на Русия да се намеси в избори във Великобритания бяха открити при журналистическо разследване на в. "Сънди таймс", проведено със съдействието на изследователи от Университета Суонси, Уелс, съобщи „Сега“. Руски ботове активно са се опитвали да повлияят през "Туитър" на резултатите от състоялите се през юни миналата година предсрочни парламентарни избори във Великобритания, като са пропагандирали в полза на лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин.

Разследването установило 6500 свързани с Русия акаунта в "Туитър", чрез които няколко седмици преди изборите се е водила агитация в полза на Корбин. Много от акаунтите са имали в профила женски английски имена, но в действителност са се управлявани от ботове. 9 от 10 съобщения, разпространени чрез тези акаунти, са били в подкрепа на лидера на опозицията, в същото съотношение са били и нападките по отношение на управляващата Консервативна партия.

Самата Лейбъристка партия, към която вестникът се е обърнал за коментар, съобщи, че "не знае за никакви автоматизирани ботове, категорично заявява, че не е плащала за подобен вид услуги и не знае нейни привърженици да са се занимавали с това".

По-рано британският премиер Тереза Мей многократно е заявявала, че няма доказателства за руска намеса в британския демократичен процес. Покрай скандала с предоставянето на данни на потребители на "Фейсбук" на консултантската фирма "Кеймбридж Аналитика" и участието й в кампанията на Тръмп в САЩ стана известно, че фирмата е участвала и в кампанията за референдума за Брекзит на Острова.

Разследването установило, че 80 на сто от акаунтите са създадени в седмиците непосредствено преди вота на 8 юни м.г. и се задействали в ключови моменти от предизборната кампания. Има доказателства, че руските акаунти в социалната мрежа разпространявали туитове, които хвалят лейбъристите и критикуват торите на 18 май, когато Тереза Мей огласи програмата на партията си за вота, ретуитвали съобщения за предизборните срещи на Корбин, чиято посещаемост се превърна във феномен по време на кампанията, помогнали са на Корбин да превърне "Манчестър Арена", където бе извършен терористичен акт срещу младежи на концерт, в ключов елемент в кампанията си благодарение на туитовете с критика срещу Тереза Мей, която намалила броя на полицаите, докато бе вътрешен министър. Туитовете на руските ботове засилили критичното настроение срещу отказа на Мей да участва в тв дебат срещу Корбин и били особено активни в агитацията към лейбъристите да гласуват в самия изборен ден, когато на традиционните медии е забранено да агитират.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 отегчен

    44 5 Отговор
    Ааа вече хич не е интересно!
  • 3 Е нали бяха ГАЗ СТЕЙШЪН

    64 11 Отговор
    НАЛИ КАЗВАХА за РУСИТЕ че са ватники, бояршники. Какво излиза щом твърдите ТОВА, значи, че наглосаксонеца е по-слаб в главата от бояршника ? Тогава СЛАВА РОССИИ !
  • 4 tost

    52 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ford Prefect":

    Ако ние сме мухи остава вие даа сте ла!но .

    Та при повече от 65 000 000 население във Великобритания, незнам как 6500 руски акаунта , което е 0,01 % ,могат да променят изборите .

    Коментиран от #13

  • 5 Маркс

    45 5 Отговор
    На крив байхой вълната му пречи. А на такъв от многовековно кръвосмешение сам си пречи.
  • 6 моко бъчвата

    8 42 Отговор
    Както върви рублата надолу, скоро русия никъде няма да се меси.
  • 7 Kcaniba

    32 3 Отговор
    слаба боярка са остров гендърите!
    Все са цити и еб.ани, пък са уж голямата работа!
    Русия нали са ватенки, ко ривети са!?
  • 8 Голям прос

    32 1 Отговор
    Не виждам как ще ми повлияят по този начин. Значи като не харесвам партия, някой ще ми каже по интернет нещо и ще я харесвам вече. Глупости. Ако това влияе на англичаните, значи са мноо тъпи

    Коментиран от #10

  • 9 среднощен

    24 4 Отговор
    След "брегзит" от нищо не трябва да се изненадваме. Властта във "Велика Британия" е изчерпана от съдържание! Пародия! Не се и съмнявам, че за всичко е виновна Русия!? Наистина ли сме толкова глупави, за колкото ни мислят? Айде няма нужда!
  • 10 onq s konq

    4 22 Отговор

    До коментар #8 от "Голям прос":

    Естествено че ВЛИЯЕ подобна МОЩНА КАМПАНИЯ и това се потвърждава точно от факта че ТИ НЕ РАЗБИРАШ!А механизмът е елементарен:МАСОВО И С РАЗЛИЧНИ НИКНЕЙМИ се критикува дадена партия за наглед дребни,НО МНОГО ПРОПУСКИ В УПРАВЛЕНИЕТО.От друга страна се хвали пък партията - кандидат за лидерство,но това е на второ място и доста по-маловажно,защото принципно избирателят САМ ЩЕ ДОЙДЕ ДО ТОЯ ИЗВОД .С две думи-НАТИСКАТ СЕ СЪС ЖЕСТОКА КРИТИКА ОПОНЕНТИТЕ НА ПАРТИЯТА КАНДИДАТ ЗА ЛИДЕР надолу в блатото ,А ТЯ ОСТАВА НА ПОВЪРХНОСТТА.Конкретно при теб:НЯМА ДА ТИ ВНУШАВАТ КОЯ ПАРТИЯ ДА ЗАОБИЧАШ,НО ДОСТАТЪЧНО Е ДА ОТКЛОНЯТ ГЛАСА ТИ от Партия,която е най-добра за момента като еветуално управляваща.По тоя начин хората или се "отвращават" и изобщо не отиват да гласуват/оръжието е фразата "всички са маскари"/,или си дават вота за някоя новопръкнала се мижава партия БЕЗ РЕАЛЕН ШАНС за влизане в Парламента.Разбираемо е,че подобна атака е насочена преди всичко към КОЛЕБАЕЩИТЕ СЕ избиратели а не към "твърдото ядро" но принципно те са БОЛШИНСТВОТО!

    Коментиран от #12, #14, #15, #17

  • 11 Диди

    4 26 Отговор
    Руснаците се месят в политиката на всяка държава.Някой да е учуден в това,освен русофилите,които сляпо защитават руските интереси?
  • 12 среднощен

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Прочетох коментара внимателно! Много сложно ми звучи! Мисля си, че властта е нещо по-сериозно от това да щракаме по клавишите. Поета отговорност да свършиш определена работа, за което някой ти е гласувал доверие. Така разбирам властта! Всичко друго е стремеж да ползваш властта само и единствено за лични цели. Тогава много бързо се изчерпва! Това искам да кажа!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Барчо

    18 3 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Колкото и да ми дрънка някой за някой, няма как да ми повлияе за кой ще гласувам и дали изобщо да го правя. Като гледам тук никовете този който си симпатизира на кравария и този за Русия, никой не си е сменил мнението. Така че нещата са ясни. По този начин няма как да се смени или обърне вота. Тръмп е избран от малцинството, заради "демократичната и изборна система", а уж руснаците са му помогнали. В Англия аналогията е същата. Къде е тук влиянието, не виждам.

    Коментиран от #16

  • 15 Гост

    13 3 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Чак на човек да му стане подозрително колко много знаеш как действа механизмът. Професионализъм или обща култура?
  • 16 onq s konq

    2 9 Отговор

    До коментар #14 от "Барчо":

    Обясних пределно ясно,че хибридната интернет-атака е насочена не към "твърдото ядро" на определени партии,а към КОЛЕБАЕЩИТЕ СЕ,към хората които "до последния момент не са решили за кого да гласуват и ДАЛИ ИЗОБЩО!А в повечето случаи ТОЧНО ТОЯ СЕГМЕНТ РЕШАВА ИЗБОРНИЯ РЕЗУЛТАТ!Защо в БГ никой не се опитва да влияе на ДПС?Ами защото ЦЕЛИЯТ ИМ ЕЛЕКТОРАТ Е ТВЪРД КАТО СТОМАНА и е безсмислено:)Ама останалите българи и най-вече тия със носталгични чувства към Матушка Рус?А мантрата е следната:"Гласувайте за ПРО-РУСКИТЕ ВОЛЕН И КАРАКАЧАНОВ защото така и така НЯМА КАКВО ДА ГУБИТЕ,А САМО МОЖЕТЕ ДА СПЕЧЕЛИТЕ!А ако това стане в действителност и БГ се върже към руската колесница и вследствие на това СПРАТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ,ЕВРОПАЗАРА/70% износа ни/ се затвори,свободното движение по света ни се ОТНЕМЕ...ще поискаме връщане на нещата ли?Е неее...Западният отговор ще бъде "Късно е чадо..."!И с право!!!
  • 17 ЛЕСЛИКАРУЧКА

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Кон защо се занимаваш с неща които не разбираш?.....- Ама някак си не ти се получава, опитваш да се преставиш като някакъв много компетентен но не се става .Приеми реалноста или грозната истина ако искаш. ....Ти ставаш единствено и само да лижеш г....за на Боко, е тук трябва да почерпиш за комплиментите щото Боко ще те премира, да се върнем на темата. Запомни това което ще ти кажа. Русия е велика страна а Путин е МАЛАДЕЦ и ще дойде време когато ще се наведеш ще отвориш задни бузки и в екстаза ще крещиш с все гърло Русия, Русия и Путин е велик.

    Коментиран от #18

  • 18 onq s konq

    2 11 Отговор

    До коментар #17 от "ЛЕСЛИКАРУЧКА":

    Мдааа...Не завиждам на самочувствието ти,ЗАЩОТО МОЕТО Е НЕСЪИЗМЕРИМО ПО-ГОЛЯМО:)Което пък автоматично праща всичките ти "пророкувания" в кошчето за СПАМ:)Само ще те уведомя и то ОТ ДОБРА ВОЛЯ,че "Съм брониран здраво в гърдите и бронебойни патрони няма открити"-Вапцаров го е казал-не Аз:)Основната и решаваща разлика обаче между нас е,че ТИ,а не АЗ говориш в БЪДЕЩО НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ за някакви полит. събтия,което определено пък те обуславя като НЕДОВОЛЕН ОТ НАСТОЯЩИЯ СИ СТАТУС...за разлика от мен.Не че нямаш право да си мислиш за Путин като за "младенец" и да си фантазираш как ще рева с отворени бузки "Русия,Русия",но само ще ти напомня че...ако тая власт сме я взели без кръв,ТО С КРЪВ ЩЕ Я ДАДЕМ!Казвам го без лоши чувства и съм убеден че е ДОБРЕ ДА СИ ГО ЗНАЕШ.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 соросоидни кърлежи

    3 0 Отговор
    хич енглизи и сащ не се месят в изборите в други държави,ама никак даже.
Новини по държави: