Отидете към основна версия

17 801 14

Чистач намери 7 кюлчета злато

  • южна корея-
  • летище-
  • злато-
  • чистач
Снимка: Shutterstock

„Роди ме мамо с късмет, пък ме хвърли на смет!”. Тази народна поговорка отлично приляга на чистач в Южна Корея, който случайно намери 7 кюлчета злато в боклука. Ако никой не предяви претенции към съкровището, мъжът ще получи част от стойността им в парично изражение. Всяко от кюлчетата е с тегло 1 кг и е било увито във вестници. Чистачът ги е намерил на международното летище в Инчо, в Сеул.

Цената на златото е 325 000 USD. Информационните агенции предават, че собственикът на кюлчетата е кореец, който е казал на двама свои сътрудници да го изхвърлят преди митническа проверка. Двамата мъже са пътували от Хонг Конг за Япония и минали транзит през Южна Корея, тъй като очаквали че там по-лесно ще преминат през митническа проверка.

Дори собственикът на златото да предяви претенции върху него, то чистачът, който го е намерил ще може да получи между 5% и 20% от пазарната му стойност, или съответно 16 250 USD или 65 000 USD, съгласно законодателството на Южна Корея. В случай, че намереното злато е свързано с престъпна дейност намерилият го може да не получи и нищо.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини