Отидете към основна версия

3 136 16

Кърджали попадна в речта на турски кандидат за президент

  • кърджали-
  • турция-
  • ердоган-
  • президент-
  • реч-
  • турци-
  • мухаррем индже-
  • ризе

Мухаррем Индже се обърна към турците в Кърджали

Снимка: БТА/ AP

Кърджали отново попадна в емоционална реч на турската политическа сцена. Тя бе на кандидата за президент на Турция Мухаррем Индже. В град Ризе, в който вилает е роден и настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган, кандидатът на Републиканската народна партия разказа история, която стана водеща новина на медиите в южната съседка.

„Слушайте ме внимателно, от Кърджали, Призрен, Комотини, работещите в Берлин, ще ви разкажа една история“, обърна се към хилядите на площада и към телевизионните камери Мухаррем Индже, който се бори за президентския пост в южната ни съседка.

„Приблизително преди 110 години. Млад мъж на име Хюсеин от Ризе отива в Йемен. По-късно Хюсеин от Йемен заминава в Мека и става хаджия. В официалните регистри името му също се променя на Хаджи Хюсеин. От Мека се прибира пеша в родния град Ризе, като краката му са целите в рани. По същото време се мобилизират войници за Чанаккале, а Хюсеин, тъй като краката му са в много лошо състояние, не е приет във войската“, заяви кандидатът от Републиканската народна партия.

„След два месеца краката му заздравяват. Казва си, че ще тръгне отново на война. Целува четирите си деца и слиза на кея. Големият му син се събужда и казва на своите братя и сестра, че баща им заминава. Децата настигат баща си, който им казва, че отива да воюва. За спомен на всички дава по един подарък, но за най-малкото си дете, 7-годишната дъщеря, не оставя нищо. На нея подарява джобното си ножче. Това малко момиче пази ножчето в продължение на 85 години, докато си отива от този свят на 92 години. А това малко момиченце е моята баба. Хаджи Хюсеин е дядо на моята майка. А това джобно ножче е същото онова джобно ножче! Никой няма право да ми се прави на голям родолюбец, националист, ризелиец. Джобното ножче е тук!“, заяви Мухаррем Индже, предаде „24 Родопи“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: