Last news in Fakti

12 Май, 2018 10:32 3 129 16

Кърджали попадна в речта на турски кандидат за президент

  • кърджали-
  • турция-
  • ердоган-
  • президент-
  • реч-
  • турци-
  • мухаррем индже-
  • ризе

Мухаррем Индже се обърна към турците в Кърджали

Кърджали попадна в речта на турски кандидат за президент - 1
Снимка: БТА/ AP

Кърджали отново попадна в емоционална реч на турската политическа сцена. Тя бе на кандидата за президент на Турция Мухаррем Индже. В град Ризе, в който вилает е роден и настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган, кандидатът на Републиканската народна партия разказа история, която стана водеща новина на медиите в южната съседка.

„Слушайте ме внимателно, от Кърджали, Призрен, Комотини, работещите в Берлин, ще ви разкажа една история“, обърна се към хилядите на площада и към телевизионните камери Мухаррем Индже, който се бори за президентския пост в южната ни съседка.

„Приблизително преди 110 години. Млад мъж на име Хюсеин от Ризе отива в Йемен. По-късно Хюсеин от Йемен заминава в Мека и става хаджия. В официалните регистри името му също се променя на Хаджи Хюсеин. От Мека се прибира пеша в родния град Ризе, като краката му са целите в рани. По същото време се мобилизират войници за Чанаккале, а Хюсеин, тъй като краката му са в много лошо състояние, не е приет във войската“, заяви кандидатът от Републиканската народна партия.

„След два месеца краката му заздравяват. Казва си, че ще тръгне отново на война. Целува четирите си деца и слиза на кея. Големият му син се събужда и казва на своите братя и сестра, че баща им заминава. Децата настигат баща си, който им казва, че отива да воюва. За спомен на всички дава по един подарък, но за най-малкото си дете, 7-годишната дъщеря, не оставя нищо. На нея подарява джобното си ножче. Това малко момиче пази ножчето в продължение на 85 години, докато си отива от този свят на 92 години. А това малко момиченце е моята баба. Хаджи Хюсеин е дядо на моята майка. А това джобно ножче е същото онова джобно ножче! Никой няма право да ми се прави на голям родолюбец, националист, ризелиец. Джобното ножче е тук!“, заяви Мухаррем Индже, предаде „24 Родопи“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОБРЕЖИ СИ С НЕГО

    28 15 Отговор
    И ГОРНАТА ГЛАВА ! ДА ДОЙДЕ ДЕН И ДА СТЕ ЗАД БОСФОРА, КЪДЕТО ВИ Е МЯСТОТО !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 goni

    33 7 Отговор
    Абе, преувеличават се нещата! Вчера разговарях с един турчин от Кърджали. Човека е свестен и е много добър специалист в строителството! Викам му защо не отидеш да работиш в Турция, или в Германия?! А! Отговаря ми той: "Пробвах! Ама, не ми се отдават чужди езици. Тоя турски дето говорят в Турция няма нищо общо с нашия турски, и няма кой да ми превежда. Тука ми е най-добре! Добре се разбирам с българите. Вярно че малко останахме , ама тука ми е родината!"

    Коментиран от #4

  • 4 анонимен

    13 8 Отговор

    До коментар #3 от "goni":

    този,човек със сигурност не е от турски произход турския един същ. на някои думи има разлика на диалект. а този чернилка .като турците от Женския пазар АСАНОВИ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Иванов

    14 8 Отговор
    Мухарем и баща ми ми остави един къс меч от релсова стомана. Чакам те и имам с какво да те посрещна!
  • 7 Сталин е бил прав

    13 5 Отговор
    Разстрел...

    Коментиран от #16

  • 8 Да помислим

    18 2 Отговор
    Ако се абстрахираме от "кой" и "на кого" говори, може да се замислим за нашето "джобно ножче". А моето е, че моят пра-пра дядо е бил от малцината оцелели след битката на Шипка. Още помня историята, която ми разказваше баба и кафеникаво-жълтата снимка от стената.
  • 9 Mathew Rogers

    10 8 Отговор
    Ердоган праща Аскера в Кърджали,под предлог ,че има данни за Терористи и поддръжници на ФЕТО,прави една операция,и с какво Корумпестан,ще го спре с мафиотчета и корупцията или с най-голямото си оръжие ромите си?(Аскера,ще се обърне в бяг,като види,ромския кючек).Малко остана,тука до 10 години,ще видите за какво,говоря. Да не забравите тогава,как в сегашния момент според вас ДНР и ЛНР са прави да искат независимост и после присъединяване към матушка.Ще ви го напомня,няма да забравя! Давам ви подсказка,бягайте от смешното подобие на държава Кен.ефистан Корумпестан Далавер Републик,дето сега не може да защити народа си(най-ценното за една страна),та камо ли земите си.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Иванов

    14 3 Отговор

    До коментар #9 от "Mathew Rogers":

    Ти бягай, ние тук ще си мрем!

    Коментиран от #13

  • 11 Бохем

    11 9 Отговор

    До коментар #9 от "Mathew Rogers":

    Умрял е някой да анексира мързеливите Ви за....дни.ци ! На никоя икономика не и трябва бремето България !!!

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Още един бохем

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бохем":

    По добре България от бремето Гърция... По ефтино е
  • 13 Mathew Rogers

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Иванов":

    Е , ай сега,пораженческо мислене! По-вероятно го раздавайте г-н Иванов,все пак ,ще се жертвате за Бойко,Костов,Кобурга,все хора с най-добри човешки и морални достойнства.Сега сме демонокрация или според мен слободия,и всеки е свободен да прави това ,което намери за добре.Колкото за мен,аз от мнооого време съм избягал,от населяваната от Вас територия,понеже възгледите ми да работя ,за неуспелите комунисти,мутрагени и пр.пребоядисани във всички цветове на дъгата,някак си не ми се чини.
  • 14 Mathew Rogers

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бохем":

    Оууу Господин Бохем,никой не говори за населението,което се топи като лед на котлон.А за територията (плодородна земя,4 сезона,нетипичен климат,тук-там все още девствена природа)не е малко нали?
    Вие пишете за хората,тоест за прословутия ,,лош човешки материал'' ,да има и такива,но в коя държава ги няма и моля,Ви не ми излизайте с тезата,че в бг,процентно хората, които не желаят да се трудят са повече,да ако говорим за една малцинствена група, наследници на придошлите насам,от племето Ци от устието на река Ганг,сме на едно мнение.
    Колкото повече те са процентно от населението, толкова повече се вдига процента на неработещите в бг,от там следва спад на БВП + кражбите на Корумпестан по парламент и институции, ето ви стабилен дефицит,във всяко едно отношение.
  • 15 MACEDONIA

    2 4 Отговор
    Кво пък харесват кърджали турчулята, там освен камъни и трънаци не вирее. Единствено тютюнът вирееше добре но ГПС го оправи и този бранш. Халал да им барабар с ГПС ,а ние вече лапнахме охридското езеро.
  • 16 Isko

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин е бил прав":

    Идиот от класа си! Продължавай в същия дух.
Новини по държави: