Отидете към основна версия

983 4

Гърция пак блокирана от стачка

  • гърция-
  • стачка-
  • кредитори

Поредната 24-часова стачка блокира Гърция, след като синдикатите отказаха да преговарят с правителството за ново орязване на заплатите. В днешната стачка участват както държавни служители, така и работещите в частни фирми.

Лидерът на общия синдикат заяви, че правителството безусловно се подчинява на всички условия на кредиторите и води страната към предизвестена смърт. Профсъюзите отказаха всякакви преговори за поредното орязване на заплати и масови уволнения. В призива за участие в демонстрациите се съобщава за социално изнудване над гърците.

В цялата страна се организират масови демонстрации. Отново не се движат влаковете, а част от пристанищата са затворени. Градският транспорт също спря. Той ще се движи само в часовете на демонстрации, за да обслужва протестиращите.

Не работят банки, учебни заведения, държавни учреждения. Пенсионери и студенти също ще участват в протестите. Стачката ще продължи до утре, ако синдикатите не вземат днес решение за удължаване на протестите.

По рано правителството на страната обяви, че е готово през текущата година да съкрати разходите с 1,5% от БВП, и да намали броя на държавните служители на 15 000, за да получи от ЕС и МВФ спасителния пакет от 130 млрд евро. Главният икномист на МВФ заяви, че Гърция трябва да намали заплатите, за да подсили конкурентноспособността си и да издърпа страната вън от икономическото блато, в което се намира.

Гръцкият министър на финансите, Евангелос Венизелос, сравни проточилите се преговори на страната с международната „тройка” кредитори с Лернейската хидра от древногръцката митология. „Преговорите с „тройката” са толкова трудни, че ние постоянно решаваме различни въпроси, но нови въпроси изникват на други места. Точно като при Лернейската хидра”, коментира Венизелос.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Двудневна обща стачка в Гърция

    Двете големи синдикални централи в Гърция - Adedy на работниците от публичния сектор и GSEE на частния сектор, призоваха своите членове към обща ст ...
    09.02.2012
    1 145
    2
  • 4 жертви на лошото време в Гърция

    Четири са вече жертвите на лошото време, което от неделя бушува в Гърция, съобщава GRReporter. 82-годишна жена загина в неделя в областта Илия ...
    07.02.2012
    1 404
    0
  • Атина изнервя кредиторите

      Финансовите министри на страните от Еврозоната заявиха в събота на Гърция, че не могат да продължат с подготовката на октомврийската ...
    05.02.2012
    2 298
    1