Last news in Fakti

7 Февруари, 2012 09:32 982 4

Гърция пак блокирана от стачка

  • гърция-
  • стачка-
  • кредитори

Поредната 24-часова стачка блокира Гърция, след като синдикатите отказаха да преговарят с правителството за ново орязване на заплатите. В днешната стачка участват както държавни служители, така и работещите в частни фирми.

Лидерът на общия синдикат заяви, че правителството безусловно се подчинява на всички условия на кредиторите и води страната към предизвестена смърт. Профсъюзите отказаха всякакви преговори за поредното орязване на заплати и масови уволнения. В призива за участие в демонстрациите се съобщава за социално изнудване над гърците.

В цялата страна се организират масови демонстрации. Отново не се движат влаковете, а част от пристанищата са затворени. Градският транспорт също спря. Той ще се движи само в часовете на демонстрации, за да обслужва протестиращите.

Не работят банки, учебни заведения, държавни учреждения. Пенсионери и студенти също ще участват в протестите. Стачката ще продължи до утре, ако синдикатите не вземат днес решение за удължаване на протестите.

По рано правителството на страната обяви, че е готово през текущата година да съкрати разходите с 1,5% от БВП, и да намали броя на държавните служители на 15 000, за да получи от ЕС и МВФ спасителния пакет от 130 млрд евро. Главният икномист на МВФ заяви, че Гърция трябва да намали заплатите, за да подсили конкурентноспособността си и да издърпа страната вън от икономическото блато, в което се намира.

Гръцкият министър на финансите, Евангелос Венизелос, сравни проточилите се преговори на страната с международната „тройка” кредитори с Лернейската хидра от древногръцката митология. „Преговорите с „тройката” са толкова трудни, че ние постоянно решаваме различни въпроси, но нови въпроси изникват на други места. Точно като при Лернейската хидра”, коментира Венизелос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    1 0 Отговор
    На нация като гърците никой не може да помогне. Те още живеят със спомените за великата империя и личното си превъзходство.
  • 2 тоня

    0 0 Отговор
    Гръцкият, народ е горд и неиска помощ , а помага макар и ние да имахме малко от тяхната гордос
  • 3 Распутин

    0 0 Отговор
    Положението на гърците е НЕСПАСЯЕМО. Неспасяемо заради самите гърци. Тези преговори и кандърми в момента са абсолютно безсмислени. Те могат да се водят едва СЛЕД КАТО гърците са въвели драхмата, преживяли са 2-3000% инфлация и обезценяване, редили са се на опашки за основни продукти, ХОРА СА УМИРАЛИ ОТ СТУД и ЧАК ТОГАВА ще са склонни на компромиси и намаляване на доходите. Дотогава ВСЯКО намаляване на доходи ще доведе до ГРАЖДАНСКА ВОЙНА!!! В шаха това се нарича цугцванг...
  • 4 тоня

    0 0 Отговор
    Распутин, жалко много си далече от истената