Last news in Fakti

9 Февруари, 2012 13:56 1 128 2

Двудневна обща стачка в Гърция

  • гърция-
  • стачка

Над 1 млн. за безработните в страната

Двете големи синдикални централи в Гърция - Adedy на работниците от публичния сектор и GSEE на частния сектор, призоваха своите членове към обща стачка утре и в събота в знак на протест срещу плана за нови драстични мерки за икономии, за които настояват ЕС и МВФ в замяна на нов заем за страната.

„Призоваваме за двудневна обща стачка от утре заедно със синдиката Adedy“, заяви говорител на другата централа GSEE след маратонските разговори между трите партии от правителствената коалиция за новия план за икономии.

Това ще е втората обща стачка от началото на годината, след като във вторник по призив на двете централи животът в страната почти замря и бяха организирани многохилядни демонстрации срещу плана в Атина и Солун.

През изминалата нощ експремиерът и лидер на ПАСОК Георгиос Папандреу, лидерът на  „Нова демокрация“ Андонис Самарас и лидерът на крайната десница Георгиос Карадзаферис постигнаха единодушие „по всички точки на плана в изключение на една“, съобщи в комюнике кабинетът на премиера Лукас Пададимос. Той се надява да се споразумее с тях преди срещата на еврогрупата тази вечер.

Очаква се по-късно днес финансовите министри от еврозоната да вземат решение за ключовия спасителен пакет, от който Атина се нуждае, за да покрие плащанията си по дълговете през март. Срещата на Еврогрупата ще започне в 19,00 часа

Междувременно официалната безработица в Гърция надхвърли милион души през ноември, или общо 20% от работната ръка на балканската страна, сочат официални данни, оповестени днес.

Държавната статистическа служба обяви, че през ноември броят на ненаетите лица е бил 1,029 млн. души. Близо 164 000 гърци са изгубили работата си през октомври, а над 405 000 – за период от една година, отбелязаха още от службата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hristo

    0 0 Отговор
    за румънците доклада е повече от положителен .спират румънците единствено заради нас понеже имаме обща граница.румънците осъдиха бивш министър и бивш министър председател . а тука в българия баретите бият на случаен принцип който им падне и убиват .заливат те с вода от язовири и те тровят със серен въздух .българия е един концлагер трябва в европа да сме със статут репресирани или със статут на бежанци
  • 2 Распутин

    0 0 Отговор
    Положението на гърците е НЕСПАСЯЕМО. Неспасяемо заради самите гърци. Тези преговори и кандърми в момента са абсолютно безсмислени. Те могат да се водят едва СЛЕД КАТО гърците са въвели драхмата, преживяли са 2-3000% инфлация и обезценяване, редили са се на опашки за основни продукти, ХОРА СА УМИРАЛИ ОТ СТУД и ЧАК ТОГАВА ще са склонни на компромиси и намаляване на доходите. Дотогава ВСЯКО намаляване на доходи ще доведе до ГРАЖДАНСКА ВОЙНА! И изобщо не е опасно напускането на еврозоната от Гърция! То е необходимо, даже ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УСЛОВИЕ за европейската стабилизация. Проблемите на Гърция са от 40 г. и априори са НЕРЕШИМИ! Просто народът НЯМА ДА ПРИЕМЕ исканите рестрикции! Затова преговорите приличат на опит за заличаване на отговорности и прехвърляне на проблема на гърба на европейския данъкоплатец! И нищо страшно няма 2-3 банки ДА ФАЛИРАТ! Нали депозитите са защитени? Даже ще има ОГРОМЕН ОТРЕЗВЯВАЩ ЕФЕКТ и ще бъде повод за оздравяване и БЪРЗ РАСТЕЖ ПРИ НОВИТЕ УСЛОВИЯ!