Last news in Fakti

5 Февруари, 2012 10:43 2 285 1

Атина изнервя кредиторите

  • гърция-
  • еврозона-
  • кредитори-
  • фалит

Възможността за фалит на Гърция не е изключена


 

Финансовите министри на страните от Еврозоната заявиха в събота на Гърция, че не могат да продължат с подготовката на октомврийската договорка за втори спасителен план с преструктуриране на частния дълг, докато Атина не гарантира, че може да приложи реформите, необходими за отпускане на парите от ЕС, ЕЦБ и МВФ.

Министрите се надяваха да се срещнат в понеделник следобед, за да финализират помощния план и той да влезе в сила до средата на март, за да се избегне хаотичен фалит на Гърция. Но срещата бе изненадващо отложена заради отказа на управляващите партии в Атина да застанат зад очакваните от тях реформи.

Вместо това министрите от Еврозоната проведоха конферентен разговор в събота, за да си изяснят докъде е стигнала подготовката на втория пакет в размер на поне 130 млрд. евро.

След разговора стана ясно, че Гърция се е споразумяла с партньорите си от Еврозоната за това как да бъдат рекапитализирани местните банки след планираната замяна на стар дълг с нов. Все още трябва да се постигне съгласие по реформата на трудовия пазар и допълнителното орязване на разходите.

Вероятността от дефолт на Гърция не е изключена, казва шефът на еврогрупата Жан-Клод Юнкер в интервю за следващия брой на германското списание "Шпигел", цитирано от Ройтерс.

Пред седмичника той подчертава, че Гърция няма да може повече да разчита на солидарността на другите страни от Ееврозоната, ако не съумее да осъществи договорените реформи.

"Ако установим, че всичко е тръгнало погрешно в Гърция, няма да има нова програма [за помощ] и това би означавало, че през март те ще трябва да обявят фалит", заявява Юнкер.

Той добавя, че вероятността от гръцки банкрут трябва да насърчи Атина "да напрегне мускули", когато стигне до прилагане на реформите.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Трябва наново да стартирам в поредния форум.
    Хей ПАДЕЛИС ако ви режнат европейците ще ти нося свинско в буркани и белени серилизани чушки и като свършиш всичко,дори
    и алкохола ще се върнеш тук в нашата България,където си пораснал!!!Забелюзвашли каква дълбочина има в коментара !!!!