Last news in Fakti

7 Февруари, 2012 18:34 1 399 0

4 жертви на лошото време в Гърция

  • гърция-
  • бедствие-
  • валежи

Четири са вече жертвите на лошото време, което от неделя бушува в Гърция, съобщава GRReporter. 82-годишна жена загина в неделя в областта Илия на полуостров Пелопонес в опит да напусне наводнената си къща. Друга 75-годишна жена бе премазана снощи от свличането на навес, поради голямото количество навалял сняг. На остров Корфу загина мотоциклетист, ударен от повалено от мълния дърво. 40-годишна британка се удави на остров Сими, докато се опитвала да прекоси внезапно преляло поточе.

Извънредно положение бе обявено в областта Еврос в северна Гърция, поради огромните количества вода, които носят към Гърция реките Марица, Арда и Тунджа. Първите наводнения са вече факт в северната част на областта, по границата с България. Властите са в готовност да евакуират 4 села - Орменио, Дикеа, Неа Виса и Марасион. Селата Питио и Пранги също са застрашени от прииждащата вода. Гражданската защита призовава селските стопани да отведат добитъка на безопасно място и да приберат селскостопанската техника. Властите съветват гражданите да не излизат без нужда навън, независимо дали пеша, с автомобил или на селскостопанска машина и да не се опитват да преминават през наводнени райони, ако не са абсолютно сигурни колко дълбока е водата.  

Евакуацията на селата ще стане с помощта на войската и при участието на полицията и местните общини, а в района има и активно движение на противопожарните сили, разположени са и много линейки. Властите очакват големи наводнение, по-опасни дори и от бедствието, което връхлетя Еврос през 2006. Тогава поройните води на придошлите реки от България достигнаша до 1800 кубични метра в секунда. Днес очакванията са за прииждащо количество вода от 2100 кубични метра в секунда.

Междувременно от снощи лошото време обхвана цяла Гърция. Бурните ветрове затвориха летището в Йоанина, десетки полети бяха анулирани. Много пътища от националната мрежа останаха затворени със часове наред, поради свлачища, предизвикани от проливните дъждове. Свлачища има и по магистралата Атина-Солун и някои участъци бяха затворени във вторник сутринта. Лошото време стигна и до полуостров Пелопонес.

По отсечката Каламата-Спарта движението става само с вериги, тъй като вали обилен сняг. Три села в района на Триполи са изолирани поради наводнените пътища, които ги свързват с останалата част на полуострова. Областният управител на Пелопонес Патрос Татулис заяви, че все още няма дори и приблизителна оценка на щетите от наводненията през последните дни, защото валежите продължават и опасността от нови наводнения не е преминала.

Мощна буря предизвика снощи прекъсване на тока в много атински квартали, тъй като мълнии повалиха дървета и прекъснаха четири електропроводни линии. Без електричество останаха островите Андрос, Тинос, Тилос и Сими, а също и градовете Мецово и Антирио.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА