Отидете към основна версия

1 558 7

ЕС дава още €1.5 милиарда на Турция

  • бежанци-
  • ес-
  • турция-
  • милиарди-
  • помощ-
  • мигранти

Брюксел продължава с финансовата помощ за Анкара

Снимка: Shutterstock

Европейският съюз ще отдели през 2019 година допълнителни 1,5 милиарда евро за Турция за справяне с миграционната криза, гласи проектобюджетът на общността за следващата година. Проектобюджетът беше огласен от Еврокомисията.

„Ще се отделят допълнително 1,5 млрд. евро за помощ за бежанците в Турция, за да продължи обезпечаването на бежанците от Сирия и други места с прехрана, образование и жилища“, се казва в документа.

В рамките на бюджета за тази година Анкара ще получи 500 млн. евро във връзка с миграционната криза, припомнят от ЕК. На срещата на върха ЕС-Турция през 2016 година Брюксел и Анкара подписаха споразумение, което очертаваше мерките за ограничаване и намаляване на миграционния поток. Тогава ЕС се ангажира да осигури на Турция 6 млрд. евро, да въведе безвизов режим за гражданите на Турция, а също така да придвижи преговорите за турското членство в Евросъюза.

В замяна на това всички нелегални мигранти, добрали се до гръцките острови от турска територия, трябваше да бъдат връщани обратно в Турция. ЕС трябва да приема директно от турска територия бежанци, които вече са били проверени от турските миграционни власти, да са получили легален статут и да притежават съответните документи, съобщи Нова телевизия.

Брюксел изпълни само тази част от обещанието, засягаща отпускането на финансовата помощ. По останалите точки ЕС замрази действията си поради позицията на Турция по редица въпроси, които предизвикаха възмущение в Европа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: