Отидете към основна версия

12 174 6

Стачката на тираджиите победи. Понижиха цената на дизела (СНИМКИ)

  • бразилия-
  • стачка-
  • дизел-
  • мишел темер

Президентът на Бразилия отстъпи пред шофьорите на камиони и намали стойността на горивото

Снимки: БТА/АР

Президентът на Бразилия Мишел Темер отстъпи пред стачкуващите шофьори на камиони и обяви, че ще намали значително цената на дизела след стачката им, която парализира
страната от една седмица, предаде AFP.

Цената на горивото ще бъде замразена в продължение на 60 дни. В изявление, предавано по телевизията, държавният глава уточни, че ще приеме и четири други искания на стачкуващите, сред които е премахването на някои пътни такси за шофьорите на тежкотоварни камиони.

"Направихме жест, за да смекчим проблемите и страданията на населението. Мерките, които току-що обявих, отговарят на исканията, които ни бяха представени", заяви Темер.

"Поради тази причина искам да изразя пълното си доверие с надеждата шофьорите на камиони да проявят отговорност, солидарност и патриотизъм", допълни той.

Цената на дизела, която в събота бе средно 3,788 реала за литър, ще бъде намалена с 0,46 реала на литър или с близо 12 на сто.

"За да стане възможно това намаление, правителството направи жертви в бюджета си", уточни Темер.
В петък бразилският президент призова силите за сигурност, включително и армията, да съдействат за премахване на блокадите, които парализираха страната.

Това позволи на камионите цистерни да достигнат до рафинериите, ескортирани от полицаи или войници, но снабдяването продължи да бъде затруднено вчера и повечето бензиностанции в Бразилия все още не бяха заредени, а някои летища нямаха керосин.

Начинът за уреждане на кризата, който избра правителството на Темер, беше критикувано силно и от десницата, и от левицата на фона на нестабилната политическа обстановка в страната броени месеца преди президентските избори, насрочени през октомври.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: