23 Май, 2018 16:28 41 644 72

В Германия започнаха да поставят знаци "Забранено за дизели"

  • дизел-
  • забрана-
  • пътен знак-
  • хамбург-
  • германия

Хамбург въвежда частично ограничение на движението на автомобили с дизелови двигатели от 31 май, съобщават от кметството на града. Това е първото изпълнение на решението на Федералния административен съд на Германия за забрана на превозни средства с нафтови мотори в населени места заради негативното им влияние върху околната среда.

От хамбургското кметство уточняват, че засега мярката засяга само два участъка от улица "Алтон Норд". Забраната важи за всички дизелови автомобили, които не покриват стандарта Евро-6. Миналата седмица са поставени и съответните пътни знаци и указателни табели.

Към началото на 2018 г. в Хамбург са регистрирани 264 000 превозни средства с дизелови двигатели, 96 000 от които отговарят на нормата Евро-6. Това означава, че близо 168 000 жители на града няма да могат да карат колите си в зоната на забраната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    125 15 Отговор
    Очакваме наплив на нови дизелчета към нас. Дано и скапаните джамбази да свалят цените.

    Коментиран от #12, #17

  • 2 ASDFGH

    85 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Забраната важи за всички дизелови автомобили, които не покриват стандарта Евро-6".
    Заглавието във факти.бг: В Германия започнаха да поставят знаци "Забранено за дизели".
  • 3 Азазазаз

    103 6 Отговор
    Сега е момента да се ходи в Германия за дизели. Мошениците от автокъщите които връщат километражи да духат супата.

    Коментиран от #9

  • 4 Марио

    39 6 Отговор
    Да ви имам закона.Чак пък толкова нови коли да забранявате.Евро5 си е новичък и не замърсява.Всики под евро 5 да,но чак само евро 6 да се движат-прекалено е.Но всичко е с цел ПАРИ.
    Изброявам сме над 1000 пъти за циганите(с ециално у нас),влакове,печки и др.От там трябва да се почне но няма там пари,затова.
  • 5 никой си

    37 8 Отговор
    Публикувано във факти.бг: От хамбургското кметство уточняват, че засега мярката засяга само два участъка от улица "Алтон Норд".
    Ефекта ще е нулев за две улици.Това е въздух да не е камък да го поставиш и да не мърда,пълни измишльотини.Доколкото знам забрани ще има в Хамбург и Щутгарт само за сега и глобата е 18 евро ако влезеш,ще му пръднат на дедовия с тая глоба на 3-4000 евро заплата.

    Коментиран от #7, #11

  • 6 бмв

    53 33 Отговор
    По прости хора от германците няма.Работил съм в германия,по зле са от нашите цигани.Вече е друг въпрос ,че там е пълно с търчаля и подобни измети.

    Коментиран от #46, #59

  • 7 Българина

    26 19 Отговор

    До коментар #5 от "никой си":

    Пробват като герберите ако мине, ако германците скочат ще го махнат смешния знак, ако не ще скочат продажбите на нови коли. А как ше разберат дали е евро 5 или 6? Освен ако не спрат колата?

    Коментиран от #8, #34

  • 8 ДВГ

    17 6 Отговор

    До коментар #7 от "Българина":

    По регистрационни номер, освен ако не го скриеш.
  • 9 Буко Баламата

    28 1 Отговор

    До коментар #3 от "Азазазаз":

    Ама те теб те чакат с евтин дизел за без пари германците.
  • 10 Вронски

    10 4 Отговор
    трак-трака-трак...тик-так,тик-так axxaxaxa
  • 11 propov

    15 9 Отговор

    До коментар #5 от "никой си":

    Сега започва! Автосалоните тук в Германия са пълни с дизели само за износ. Хората знаят, че тук процесите са необратими.Народната кола излъга всички за вредните емисии, сега тоя народ ще си го върне тъпкано.

    Коментиран от #28

  • 12 Хаха

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    А от Лукмафия да ги вдигнат още повече!
  • 13 Хаха

    57 60 Отговор
    Дизела е гнусно нещо. Като карам зад такъв не се трае. Пуши, мирише, гадост! Защо си тровите децата бе хора!?? Нали същия въздух дишате? Бензина и по-добре звучи и е по-готин за каране, и зимата не прави проблеми! Надявам се и тук ако не забранят дизела поне да свалят от движение тия с махнатите филтри!

    Коментиран от #15, #16, #26, #67

  • 14 Петко

    35 3 Отговор
    Към всички които казват неща от рода на " защо карате тея гадни дизели, замърсявате въздуха и тнт" ще кажа само едно . Най вероятно от икономия, щото на 500 лева заплата 2.20лв/литъра е доста
    Пс Карам бензин

    Коментиран от #18, #48

  • 15 Гост

    46 8 Отговор

    До коментар #13 от "Хаха":

    Дизела е перфектен за каране но не и в нашата татковина тука го карат със всичко друго но не и с нафта . Това е проблема . По икономичен е от бензиновия мотар и с по високо КПД на работа . Дизоловите мотори от евро 4 нагоре са екологично чисти .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Джамбазов

    22 14 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Не бате, тези новите евтините дизелчета ще трябва сами да си ги вземете и докарате от Германия. Ама вие сте си много отворени разбирачи та ще се оправите "без проблем". Е ще ходите известно време оправени ама ...
    Даже ще понаучите и немците на овчи тарикатлъци.
    А за цените, БЕ ти не виждаш ли , че се вдигат а не падат БЕ. И още ще се вдигат. Те се определят от фактори много далечни и сложни за твоето въображение. ЛЕКА НОЩ. ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА СЪНУВАШ ЕВТИНИ КОЛИ

    Коментиран от #19, #20, #68

  • 18 Хаха

    24 2 Отговор

    До коментар #14 от "Петко":

    Ами докога ще ги търпим? И знаеш ли какви боклуци слагат за 2.26 вече, не 2.20! Половината е вода/парафин съответно в бензина/дизела. Докато си ги траем ще ни цакат. Спекулата е незаконно нещо навсякъде но не и в България!
  • 19 Евромаймуни

    31 5 Отговор

    До коментар #17 от "Джамбазов":

    Така наречените "фактори" са всъщност само 2. Единият се нарича СПЕКУЛА. А вторият КАРТЕЛИ.

    Коментиран от #25, #36

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 един луд колоездач

    23 2 Отговор
    Отново глупаво заглавие!!! Забранено но за дизели под евро 5 , което значи, че евро 5 и 6 могат да се карат!!!

    Коментиран от #41, #69

  • 22 дизелов карач

    24 6 Отговор
    Предложение: малко по-предпазливо във войната с дизелите. Още не е осъзнат проблемът с нуждата от електрически ток за зареждането на евентуалните заместители всред колите. За Европа ще трябват десетки ядрени реактори от по 1000 МВ. Германците го написаха преди пет години официално.И второ: А. След десетината години експлоатация да не би новата батерия да е по-скъпа от една нова кола?и Б. Старите са много сериозни замърсители. Тях какво ги правим?

    Коментиран от #56

  • 23 васик атанасова

    6 13 Отговор
    хората не си игрят
    действат
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Джамбазов

    5 3 Отговор

    До коментар #19 от "Евромаймуни":

    С теб не мога да комуникирам. Ти си от друга реалност, вероятно живееш в монитор.
  • 26 Густо Майна

    29 5 Отговор

    До коментар #13 от "Хаха":

    А най-страшното е, че напук на евро данданията против мазута, в България модата към тунинговане и кормене на еко "запушалките" набира все по-голяма скорост!!! И на никой не му пука! Абе работещите в тунинг "ателиетата", разбирам, че парата си е пара ама стига с тва кормене! А мърлявите ни "органи" само тръбят и те, милите, а на терен милицията никакъв не го върши! Кво да правиш - милиция... В Пловдив е някаква луда и тотално селяндурска мода да се газират от светофар до светофар точно ето такива драг таралясници. И зад тях... значи случвало се е да спра и да изчакам да се разсее "атомната гъба"!!! Беден и изключително прост народец заслужаващ си несретата.

    Коментиран от #39

  • 27 Шофьор

    12 3 Отговор
    На някой направили му впечатление горе на знака с червен кръг, кои дизели няма да се движат, нали в ЕС ЗДП е един. Много точно и ясно се вижда кои дизели ще спрат,на другите не могат да им кажат нищо.
  • 28 реклама

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "propov":

    на кого да си го върнат,като пак им натресоха бабетката канеща си гости :Д германеца е роб,бачка цял живот,за да има узо и сиртаки за гърците и пица за италианците!От 1945 са под окупация на сащ,франция и англия,та представи си наречения от теб народ колко има думата!Нали и ние правихме референдуми за дупетатските субсидии - чуха ни,та така и с доиче фолка=работа,вурст и арабели :Д
  • 29 Петър

    16 1 Отговор
    Знака от снимката оказва забрана за товарни автомобили с еко норма 0, 1, 2, 3 и 4. За евро 5 и 6 няма забрана а това са 90% от автомобилите, така че забраната е като врата в полето. Другата Ви заблуда, че сравнително нови и ЕВТИНИ дизели от Германия ще наводнят България. Ние сме толкова малък и мижав пазар, че не може да се кутураме изобщо. Поляци, Румънци, Чехия и прочие източно евро субекти ще дръпнат каде що има читаво, а нашите от Горубляне най много да вдигнат цените, щото вноса е от "Дойчлан".......
  • 30 Емигрант

    11 2 Отговор
    Евро 5 и 6 могат да влизат ,пише до Евро 5 е забранено .
    А от 2019 септември евро 5 се забранява.
    От статията това не се разбира
  • 31 факт

    9 0 Отговор
    защо ги произвеждат!?
  • 32 вижся

    3 0 Отговор
    затова тия които сега си карат коли Евро 6 дето е "измислено" ви показват средни пръсти с двете раце.. ауф видерзиен швайне rapegees
  • 33 патриотъ

    24 7 Отговор
    Пълни глупости и идиотизъм!Как може да има въобще сравнение,всичко това се прави за пари!Как може една дизелова кола с евро 6 на 500 хиляди километра да се сравнява с дизелова кола с евро 4 на 100 хиляди километра-коя е по безвредна?!Всичко зависи от експлоатацията,изминатите километри и поддръжката на автомобила!Така че,всичко това е пунта-мара и залъгалки за идиоти!
  • 34 Дионтей

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българина":

    Всяка кола минала технически преглед там има зелен кръгъл стикер, които има цифра съответстваща на евро нормата, която покрива. Така че не ги мисли как ще разберат :)
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Христо

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Евромаймуни":

    За да не те е страх от спекулации иди до Германия и сам си купи кола. Обаче се иска дупе. А и ти не си карал по-далеч от селото, където си роден.
  • 37 Бля Бля Бля

    7 1 Отговор
    Това го има в цяла европа (зелени зони).И без това няма къде да паркираш в тея зони.До там се ходи с U Bahn .Билета е в пъти по евтин от платения паркинг.А на дизелите цените няма да паднат. VW ги изкопува обратно при покупка на нова кола и ги онищожава.И дава цена по висока от пазарната. Тва къдет са говори е бля бля бля забранили една улица....
  • 38 Гост

    3 10 Отговор
    Крайно време е .Двг е за музея.

    Коментиран от #42

  • 39 Хаха

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "Густо Майна":

    Ами донякъде си прав. Донякъде не. Ако скапаната Лукмафия не продаваше такава вода, може би нямаше да има нужда хората да правят селски тунинг, с отчаяната, но напразна надежда да си върнат загубените к.с? Защото, мамка му, карал съм на западен бензин, карал съм и на български и то от "скъпия" рекламиран бъркоч. Оле оле, оня, татуирания, с мотора БМВ, дето го рекламира, да отиде да покара мотора в Европа (истинската) и да се върне след това да сипе от помията по 2.60 с която ни ограбват тук!!!
  • 40 Пелинко

    12 0 Отговор
    До #37 : Дечко, като ти гледам писанията се чудя дали си изкласил поне основно образование?! Само погледни какви щуротии си сътворил :
    тея - тези ; билета - билетът (кой) ; изкопува - изкупува ; онищожава - унищожава ; тва къдет - това където!!! 😱
    Това е трагично! Пълна скръб! Стегни се от кръста нагоре, защото е недопустимо! Това са елементарни неща! Седни и чети книги, романи, а най-добре да започнеш с приказки, че явно имаш много да наваксваш! Забрави за компютри, лаптопи, смартфони и темподобни джаджи, за да не затъпееш още повече! Чети и пиши и току-виж си придобил нови умения, с които да се гордееш! Успех!
  • 41 bis - до

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "един луд колоездач":

    bis - до
    Забранителен знак и пояснителен за какво/кого.
    Дизел до Евро 5
  • 42 Ммм

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    Ако двг отиде в музея и всичко стане на ток нито ще можеш да си караш колата,защото няма да има достатъчно ток,нито толкова места за зареждане.С една дума електричките ще ни докарат на свещи.

    Коментиран от #44

  • 43 Japoneze

    10 2 Отговор
    Работеща държава,вчера гласуваха,днес вече е закачена табелата - вече е в сила,започна се!Вчера се надишах на сажди от дизели каращи в града-направо ги виждаш черните облаци(силно канцерогенни),аз си вдигнах джамовете пуснах си климатика на вътрешна циркулация само, а децата по светофарите дишат ли дишат,българина без значение беден/богат е простак и гад мръсна,ни закони,ни глоби ,нищо не може да спре простака!

    Коментиран от #47

  • 44 Писна ми

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Ммм":

    Пълни глупости!Нощно време ще се зреждат колите предимно логично ,когато не се карат-тогава товара на централите е толкова малък , че въртят на загуба,защото спиране и пускане на турбина е голям чеп и дълга работа!Напълни се България с "умници като" теб !
  • 45 Те така

    1 0 Отговор
    Ако правилно разбирам знака това се отнася само за товарни автомобили
    Според мене натиска за забрана на старите дизели може да идва с подкрепата на самите автомобилни производители с цел рязко покачване на цените и вдиггане продажбата на нови автомобили
  • 46 Прост, Ален Прост

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "бмв":

    Ти си гений! Открил си как с толкова прости хора най-мощната икономика в Европа и 4-та в света, а това се прави с МНОГО качество, със старание и мисъл. Няма област в която да не са най-добрите. Апропо продължават да водят по брой нобелисти на глава от населението. Смятаме ги за прости (не си само ти), но ние смятаме за такива всички останали (е, за Путин-цата русолизци е ясно кои са най-непрости...), защото няма как да избием комплексите.
  • 47 Прост, Ален Прост

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "Japoneze":

    "Работеща държава,вчера гласуваха,днес вече е закачена табелата"
    Ето това е умна приказка!
  • 48 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Петко":

    То така ма като дойде обслужване и вече при новите коли не е така
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 stupid dog

    1 0 Отговор
    Германците ги гледайте през крив макарон!
  • 51 Нафталин

    1 1 Отговор
    Колкото повече се стягат там да не допуснат дизели, толкова повече ще усетим ние негативния ефект от тези дизели тука... Няма закони, няма справедливост.
  • 52 Българин един

    2 0 Отговор
    Само ,че на табелата пише за евро пет е разрешено, за всички под евро пет надясно пред знака ! Превеждайте правилно журналисти , ако можете, ако ли не не лъжете хората !

    Коментиран от #53

  • 53 Nick

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Българин един":

    Забравяте какво нарисувано вътре в забранителният знак - стилизиран европейски символ за товарни автомобили над 3.5 тона.

    Дизел за трактора, бензин за колата, газ за казана :) Напълно неоправдан е дизеловия ДВГ в градски условия с интензивен трафик. Ако не е товарен автомобил, КПД-то не е определящ фактор за рентабилността му. Всеки един дизелов двигател от 2001(2) година е достатъчно електронно обременен със системи, отдавна преживели гаранционния си период, всяка от които потенциален труп. Бензина си е бензин. Във WRC и F1 дизели не съм чувал, може би някои от safety car екипа :)

    Коментиран от #54

  • 54 Дизелар

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Nick":

    Аз пък не съм чувал WRC или Ф1 в града (не броим Монако). Поакарай една Q7 в града бензин и дизел и после ела кажи разходът и колко замърсяват??

    Коментиран от #63

  • 55 Townboy

    1 0 Отговор
    Айде на немските дизели. Сега ще караме дизели на под 700 000 км пробег.
  • 56 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "дизелов карач":

    Айде не си измисляй. Тока който се потребява в производството на бензин и дизел покрива над 60 процента от енергията необходима за електромобилите.
  • 57 Румен

    1 0 Отговор
    Знакът е достатъчно ясен, за ТОВАРНИ автомобили. Никой не може да ти спре автомобила от движение след като отговаря на изискванията когато е купен, независимо евро 2,3 или 4. Не очаквайте че след като са затворили една улица в един мегаполис и тук ще вали дъжд от дизели без пари.

    Коментиран от #60

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 явертъуи

    0 1 Отговор

    До коментар #57 от "Румен":

    Не си разбрал. И за колите важи.Снимката е примерна.
  • 61 Тоя

    4 0 Отговор
    Всичко е за мангизи бачкаш купуваш караш 2-3 години хвърляш. Лизинг след лизинг и цял живот в колелото на хамстера и докато се осазнаеш живота свършил...
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Nick

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "Дизелар":

    Пич, достатъчно ми е голям, за да ползвам такива уголемители като q7, че и в градски условия. Не си заслужава откъдето и да го погледнеш - нито икономическа, нито практическа пригодност. Размотавайки се безцелно в града с подобно возило чисто и просто казваш на останалите "пишката ми е 2 пръста, ама баба има декари ниви на село, та си я уголемявам с Q7". Бмв 3-серия е напълно задоволително като градски размери от твоя пример на марката два кенефа(2 пъти по 2 нули).
  • 64 Nick

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Бат.Влад":

    То и цигари си купуваме законно и пак ни дискриминират. Един кюмюрен двг(нафтов) замърсява въздуха повече от 1000 души, запалили по цигара. И двата примера са вредни за здравето, или и двата забранени, или разрешени. Средно положение няма.
  • 65 Bobo

    1 1 Отговор
    Не само дизелите замърсяват но и бензиновите съгласен съм диящите коли да се спрат от движение докато не се отремонтират и обурудват с дпф и катализатори бензиновите замърсяват също много тъй като горят масла пък и парка ни е много стар според мен качеството на въздуха не е лошо само от автомобилите задали ли сте си въпроса запрашеноста на въздуха от кога не се мият улиците защо гледате само автомобилите пренаселеноста в градовете погледнете колко семейства дойдоха от провинцията в софия и си карат автомобиите с провинциална регистрация а си плащат данъците в родните общини защо е така къде са управниците те цапат и вдигат прах тук в софия а техните общини прибират данъците също не е нормално и справедливо за автомобил евро 5 и евро 4 само защото са над 100конски сили да плащат по 200 лв данък а тези 30 годишни таралясници да плащат по 10 лв тъпо е всичко в нашата държава просто искат да събират пари поне да беше справедливо всичко се прави да се събират пари хора те доказаха че не им пука за вас просто си плащайте и си дишайте праха пък един ден това всичко ще ескалира и нещата ще се оправят

    Коментиран от #66, #70

  • 66 Хари

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Bobo":

    Истинско мъчение е да се чете това, което си написал. Чудя се на колко години си, на училище ходил ли си? Нещо, някога за пунктуация и препинателни знаци да си чувал? Как може да си толкова потресаващо неграмотен?! Поне от уважение към този език, който не просто ти е майчин, а е светиня, за която векове наред знайни и незнайни хора са полагали огромни усилия и са си давали живота, се научи да пишеш грамотно!
  • 67 АЛФА Q4

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хаха":

    АБЕ пич прав си за ТЕЯ печки
    Въпреки че и аз карам дизел.Това беше на автовоза а и супер изгодно и изключително запазена.А е и Q4.Да сам искрен исках да е бензиновV6. Ама не.не го искам тоя смръдливец МА няма начин
  • 68 575

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Джамбазов":

    ти си индианец
  • 69 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "един луд колоездач":

    няма кой да чете и мисли вече в БГ.....виж само ти и още един с неточен превод е прочел от толкова много коментиращи...
    а това че медиите пишат простотии за да си запълнят дневната норма и да изкарат необходимите клюцания, че да могат да се изпъчат с някакъв рейтинг пред рекломадателите и доста неприятно
  • 70 Хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Bobo":

    Излизам с прани бели маратонки а се връщам с черни. Така е. Герберите само им дай да спекулират с цените, но да вземат да измият улиците: не! А това с ДПФ "разбирачите" толкова е лесно да се поправи, едно законче с което попадат в затвора и глей как ще спрат да ги махат софтуерно и физически.
  • 71 факт

    1 0 Отговор
    да ги поставят пред заводите произвеждащи такива
  • 72 Иванов

    0 0 Отговор
    Ами тези знаци ги има още преди 2 години в Германия и важат само за камиони ,не ви ли омръзна да пишете глупости и да заближдавате хората умни журжалисти!