Last news in Fakti

19 Юни, 2018 09:59 3 886 10

Само във ФАКТИ: Бензинът поскъпна у нас с над 11% за година

  • бензин-
  • дизел-
  • българия-
  • горива-
  • цени-
  • петрол

Балканите страдат от скъпи горива

Само във ФАКТИ: Бензинът поскъпна у нас с над 11% за година - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За една година от юни 2017 до юни 2018 поскъпването на А95 у нас е с 23 стотинки на литър или с 11.25%. Това показва справка на ФАКТИ. За последните три дни е регистрирано стабилизиране на цените в страната, като средните за най-масовия бензин са 2.26, но са отчетени и продажби при 2.38 лева за литър.

Според данните на Българската петролна и газова асоциация цените на горивата на дребно у нас са най-ниските в Европа. Делът на сивия сектор обаче остава висок и към момента в тази графа попадат 25 – 30% от пазара. Ако той се свие драстично, може да се очаква, че цените на горивата да паднат.

За съжаление бензинът и дизелът поскъпват и в съседните балкански страни.

От месеци цените в Гърция вървят нагоре. Безоловният бензин по гръцките острови вече се предлагал по 2 евро за литър, а дизелът - по 1,4 евро за литър. Заговори се дори за постигане на нива до 2,5 евро за литър, а това ще оскъпи лятната почивка не само на гърците, но и на туристите, дошли с колите си.

В Сърбия бензинът поскъпна и започнаха протести на шофьори. Те се организират в социалните мрежи с две основни искания - да се свали цената на масовия бензин до 1.02 евро на литър, а за дизела - до 0.93 евро за литър.

Цените в западната ни съседка са между 0.99 евро за литър и 1.45 евро за литър за най-масовия безоловен бензин. За дизела цените са между 1 евро и 1.40 евро за литър.

В Румъния А95 се продава между 0.95 евро за литър и 1.44 евро за литър. Дизелът – 0.89 евро за литър до 1.44 евро за литър.

В разтърсваната от изборни страсти Турция цените на А95 се движат между 1.14 евро за литър и 1.75 евро за литър. Дизелът се продава в границите на 0.98 евро за литър и 1.59 евро за литър.

В Македония бензинът се продава между 0.92 евро за литър и 2.35 евро за литър. Дизелът се търгува между 0.63 евро за литър и 1.29 евро за литър.

Скъпите горива бяха основна тема и в годишната пресконференция на руския президент Владимир Путин. Той разпореди контрол над фирмите, които търгуват с горива.

Във Велико Търново се събраха собствениците на малки бензиностанции. Те също готвят протест срещу миналия на първо четене Закон за горивата, който цели да унищожи честните и коректни в бранша, за сметка на големите вериги. Протести се готвят в редица български градове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Язе

    4 17 Отговор
    Не ми харесва, че горивата поскъпват, но това е световна тенденция и зависи от ценета на петрола. Иска ми се цените да са като преди 2 години, но кой се спомня вече цените от лятото на 2008г. (дизела 2.70лв бензина 2.60)
  • 2 111

    44 4 Отговор
    Аз вече не вярвам в тази страна. Гибелта й е сигурна.

    Излиза Фандъкова и казва: "Положението, след поройните дъждове, е съвсем нормално." :/ Онази пък в Ловеч пере парите на Пеевски, Цацаров, Борисов и компания, и ремнонт за стотици милиони се прави некомпетентно от цигани затворници. Санирането на жилища, пък е под всякаква критика и извън определените архитектурни стандарти.

    И тук идва извода, че: Когато ненормалното в една страна, се приема за нормално - бройте я за погубена страна, както и нейната нация. Цените на горивата са също поредното доказателство. Високите лихви на банките, ниското заплащане на работещите хора, циганската толерантност и българска дискреминация в България .. - все нормални, според управниците ни (без значение от партийната им принадлежност) неща.

    Само за информация, БСП и ГЕРБ са много по-силно свързани от колкото можете да си представите. Това, че едните плюят другите и обратното, е просто една добре измислена и представена пред хората заблуда.

    България умира, както и коренните й жители. Не си мислете, че след 29 години уж "промени" и "преходи", нещо ще се промени - не. Би било твърде наивно. Спасявайте децата си! Защото тук остават циганите, алчните мутри, покровителствани от още по-алчните депутати и управници, простите чалгари и малцита хиляди глупаци, с промити мозъци, които сляпо ще продължават да вярват, да псуват системата и да се надяват на промяна/чудо.

    Коментиран от #10

  • 3 гочето

    19 0 Отговор
    Старата песен,на нов глас.Всичко започва с един "възход" на икономиката.Временно рязко повишаване на :Цени на имоти-предизвиква бум на строежите,глад за работна сила-повишаване на раб.заплати (надници) най-вече за ниско и средно квалифициран труд.Повишаване на цените на петрола,оттам горива,нефтени продукти коетосе отразява в цената на всички стоки и услуги.
    Всичко това,до момента в който банките решат,че е време за криза.
    Последиците ги знаете.....жалко ,че хората са толкова наивни и късопаметни.
  • 4 Коментар

    9 3 Отговор
    А ОЩЕ МОЖЕ НО ПОЛЕЧКА ПОСТЕПЕННО🐑
  • 5 Я пък

    2 7 Отговор
    Дизела навсякъде по евтин, икономиката върти.
  • 6 Сиромах дявол

    2 4 Отговор
    Аз купувам през зимата от хубавото и качественото гориво и сега го ползвам. Знам колко ми трябва и толково се запасявам.
    Евтинко и умно решение .
  • 7 Въпросчо

    5 1 Отговор
    Мда, бензина скочи с 23 ст. Дизела и той а газта с ... 3.

    Интересно нали - хем газта е продукт при преработката на нефта.

    Коментиран от #9

  • 8 Голям прос

    2 0 Отговор
    Айде бе, Магарешки, направи нещо по твоята специалност. Горивата и лекарствата на европейски цени, а той тръгнал референдуми да ми прави. Само ни отвличат вниманието и мислят че им се връзваме. Сега и тока тихомълком го повишават с повече от обещаното. Вземете пример от гърците - когато един отрасъл стачкува, всички стачкуват, защото утре е техния ред. Време е да си извоюваме европейски доходи, не само ББ и тия като него да крадат и да ни замазват очите колко добре бил приет в други държави. Това не ми пълни хладилника и не ми плаща сметките.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Новия

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "111":

    Много добре казано от Нейчо Неев: "Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер"!