Отидете към основна версия

4 055 19

Историческо! Скопие и Атина подписаха за името (ВИДЕО)

  • гърция-
  • македония-
  • северна македония-
  • алексис ципрас-
  • зоран заев

Министрите на външните работи на двете страни подписаха договора, с който се слага край на 25-годишния спор за името

Министрите на външните работи на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас подписаха договора между двете страни, с който се слага край на 25-годишния спор за името, предаде агенция МИА.

Договорът предвижда "ерга омнес име" (за всеобща употреба) - Република Северна Македония.

Церемонията протича при засилени мерки за сигурност и в присъствието на високопоставени представители на международната общност.

Договорът е със заглавие Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните.

В края на церемонията по подписването на договора за новото име на Македония македонският премиер Зоран Заев подари вратовръзката си на колегата си Алексис Ципрас, показаха македонските телевизии.

Ципрас както обикновено дойде без вратовръзка.

След подписването на договора и последвалите поздравления двете делегации и международните представители заминаха за македонската страна на езерото, където в Отешево ще има тържествен обяд.

Краткото си изказване преди церемонията Заев започна с парафразиране на мисли от Аристотел и завърши с това, че е горд, че се слага край на един спор, продължил три десетилетия.

"Позволете ми да парафразирам две мисли на Аристотел. Не можеш да постигнеш нищо без храброст и надеждата е буден сън.Тези две мисли говорят, че когато има надежда и храброст, можеш да поместиш планини. С подписването на този договор наистина поместихме планини. Когато мнозина се съмняваха, потвърдихме, че е възможно. Слагаме край на един спор".

Три десетилетия решаваме спор, но за мене е важно, че тези три десетилетия ни научиха на нещо много важно. Научихме, че трябва да учим от историята, а не да я повтаряме. На основите на миналото градим бъдеще. С този договор получихме насърчение за по-голямо доверие между двете страни. Ще бъдем приятели и съюзници. Получихме нова реалност, каза Заев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: