Last news in Fakti

17 Юни, 2018 12:07 4 046 19

Историческо! Скопие и Атина подписаха за името (ВИДЕО)

  • гърция-
  • македония-
  • северна македония-
  • алексис ципрас-
  • зоран заев

Министрите на външните работи на двете страни подписаха договора, с който се слага край на 25-годишния спор за името

Историческо! Скопие и Атина подписаха за името (ВИДЕО) - 1

Министрите на външните работи на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас подписаха договора между двете страни, с който се слага край на 25-годишния спор за името, предаде агенция МИА.

Договорът предвижда "ерга омнес име" (за всеобща употреба) - Република Северна Македония.

Церемонията протича при засилени мерки за сигурност и в присъствието на високопоставени представители на международната общност.

Договорът е със заглавие Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните.

В края на церемонията по подписването на договора за новото име на Македония македонският премиер Зоран Заев подари вратовръзката си на колегата си Алексис Ципрас, показаха македонските телевизии.

Ципрас както обикновено дойде без вратовръзка.

След подписването на договора и последвалите поздравления двете делегации и международните представители заминаха за македонската страна на езерото, където в Отешево ще има тържествен обяд.

Историческо! Скопие и Атина подписаха за името (ВИДЕО)
Снимка: БТА/АР

Краткото си изказване преди церемонията Заев започна с парафразиране на мисли от Аристотел и завърши с това, че е горд, че се слага край на един спор, продължил три десетилетия.

"Позволете ми да парафразирам две мисли на Аристотел. Не можеш да постигнеш нищо без храброст и надеждата е буден сън.Тези две мисли говорят, че когато има надежда и храброст, можеш да поместиш планини. С подписването на този договор наистина поместихме планини. Когато мнозина се съмняваха, потвърдихме, че е възможно. Слагаме край на един спор".

Три десетилетия решаваме спор, но за мене е важно, че тези три десетилетия ни научиха на нещо много важно. Научихме, че трябва да учим от историята, а не да я повтаряме. На основите на миналото градим бъдеще. С този договор получихме насърчение за по-голямо доверие между двете страни. Ще бъдем приятели и съюзници. Получихме нова реалност, каза Заев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕЕВ

    13 3 Отговор
    НАЙ- СЕТНЕ.
  • 2 Жозеф

    14 3 Отговор
    Браво!
  • 3 mikis dzezas

    12 5 Отговор
    Най-после една добра новина ! Националистите показаха разум , реализъм и разбирателство.Постигнатият компромис е на на основата на историческата истина , логиката и разума.Македония е Егейска , Северна и Пиринска , но независимата македонска държава е Северна Македония - факт , който признаваме всички.
  • 4 onq s konq

    9 17 Отговор
    Аре сега и двете правителства "ДОЛУ",щото подписват документи без да питат народите си.И да идват новите и да им накъсат всичките драсканици на малки парченца!

    Коментиран от #6, #19

  • 5 999

    11 1 Отговор
    По-любопитно е, че в този договор, република Северна Македония заявява, че няма общо с древната Македония от времето на Филип II и Александър III и няма исторически претенции към тази епоха.
  • 6 Само питам

    10 8 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Защо проруската лумпен изиграна измет и в Гърция и в Македония и у нас е против? И ти ли си съществото, което определя какво искат народите? Може би това, което е изгодно за руската кочина?

    Коментиран от #7, #9

  • 7 onq s konq

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    Мъдааа...РОТ ФРОНТ ФОРЕВЪР!
  • 8 ПЕЮ

    7 5 Отговор
    двете най измислени държави на балканите
  • 9 ГОЦЕ

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    тая кочина е наследник на римската империя

    Коментиран от #10

  • 10 Само питам

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "ГОЦЕ":

    Кочината има претенции да е наследник на Византия. Дори герба и, двугланият орел е откраднат от Византия. А превземането на Цариград и проливите е вековна мечта на руските маниаци.
  • 11 да се вземе предвид че

    7 7 Отговор
    Вероятно нямаше да се разберат още 30 години, обаче НАТО напира за Македония, тъй че понатиснаха гърците да се съгласят с името, че да стане работата. А как точно ще се казва тая измислена държавица е все едно, така или иначе след големите събития които предстоят тя едва ли ще продължи да съществува в сегашния си вид. Цялата ще стане част от някоя друга държава, или пък ще бъде разпокъсана и всичките й съседи ще вземат по парче.
  • 12 Gigi

    2 1 Отговор
    30 години им приказват гърчолята така ще стане и виж то така стана тъпи макета
  • 13 учудване

    4 1 Отговор
    държава която си сменя името и то след "преговори" е като човек който сменя вярата си и се мисли за нормален.
  • 14 Непознат

    0 1 Отговор
    Защо фантазираш до номер 11,ще се раздели ама друг път.
  • 15 Браво

    3 4 Отговор
    На всички ни е драго, когато има доброжелателство и усмивки ! Браво на Заев и на Ципрас ! Още по-голямо БРАВО на Бойко Борисов за тона на сговорчивост и усилията за разбирателство между Балканите държави по време на българското Европредседателство !
  • 16 Непознат

    1 2 Отговор
    Ама,защо само плуете по тези две държави бе злобари,България е най-зле и от двете държави,факт,кое ни е по-доброто?
  • 17 АЙДЕЕЕ ПОДПИСВАЙТЕ ЧЕ НАТУУУУУ

    0 1 Отговор
    ПРИПИРА ДА ЗАГРАБИ ПОРЕДНАТА ТЕРИТОРИЙКА А СТЪПИЛИ ТАМ ЗАБРАВИ

    Коментиран от #18

  • 18 Само питам

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "АЙДЕЕЕ ПОДПИСВАЙТЕ ЧЕ НАТУУУУУ":

    Руски ботуш по-добре ли е да стъпи, безроднико?
  • 19 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Кон! Не мога да разбера що за перверзник си?!:) Какво удоволствие ти доставя да ядосваш хората?! Правиш го нарочно, а не без да искаш! Остави хората да се порадват! Мен единствено ме ядосва това че много често си прав! И какво че си прав?! Па, имай малко доброта!
Новини по държави: