Отидете към основна версия

910 0

Китай готов да помогне за дълговата криза в ЕС

  • пекин-
  • китай-
  • ес
Херман ван Ромпой, Вън Цзябао и Жозе Мануел Барозу в Пекин - Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай обеща да помогне за разрешаването на дълговата криза в еврозоната, съобщи Финансовият портал на БНР, като се позова на Би Би Си. Китайският премиер Вън Цзябао предложи сътрудничество за стабилизирането на страдащите от дългови проблеми европейски държави. Той обаче не обеща Китай да участва в европейския спасителен фонд.

Изказанията на Вън бяха направени на годишната среща на върха между Китай и Европейския съюз, която се провежда в Пекин. По време на нея Вън каза също, че Китай има "пълна увереност в собственото си бъдеще" и се надява да види, че Европа "поддържа стабилност и просперитет".

След разговори с Вън председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпойприветства ангажимента на Китай към дълговата криза в Европа.

Приветстваме положителното отношение и ангажимент, които Китай и самият премиер Вън демонстрираха публично спрямо стабилността на еврозоната и Европейския съюз. Приветстваме също готовността на Китай да увеличи консултациите и сътрудничеството за стабилността на еврозоната, каза той.

Ван Ромпой обаче настоя за повече възможности на европейските компании на китайския пазар.

Многократно подчертах нуждата от равни възможности за европейския бизнес, включително по-добър достъп до пазара за европейските компании, защитата на инвестициите и интелектуалната собственост, както и притесненията ни за защитата им, обясни Ван Ромпой.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу отново увери, че Европа прави всичко необходимо, за да се справи с кризата.

Европа прави каквото трябва и ще продължим да правим каквото трябва, за да възстановим доверието. Ще правим това и ще постигнем успех, подчерта той.

Барозу също настоя по-добри възможности на европейските компании на китайския пазар и обяви започването на преговори за инвестиционно споразумение между Евросъюза и Китай.

Решихме да започнем преговори за богато на съдържание инвестиционно споразумение между Европейския съюз и Китай, което ще стимулира и улеснява инвестициите и в двете държави. Преговорите за това споразумение ще включват всички въпроси, които представляват интерес за двете страни, без да се предрешава крайният изход. За европейската страна мога да кажа, че смятаме, че е решаващо важно да се концентрираме също върху по-голям пазарен достъп, каза Барозу.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини