Отидете към основна версия

2 412 8

ЕС постигна голям напредък

  • ес-
  • имигранти-
  • ангела меркел

Европейските лидери доволни от споразумението за имигрантите

Споразумението за имигрантите е важна крачка в правилната посока. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след срещата на върха в ЕС, съобщи „Politico”.

Меркел подчерта, че постигнатото споразумение е голям напредък. Тя подчерта, че не бива да се допуска повторение на събитията от 2015 г.

„Това определено не е краят на пътя. Германия сключи споразумения с няколко страни – членки на ЕС за по-ефективно връщане на бежанци. В момента вътрешните министри работят по финални споразумения. По-късно ще запозная правителството с постигнатите резултати. Готови сме да изпратим германски полицаи за охрана на външните граници на ЕС. Водим сериозни преговори по темата“, заяви Меркел.

Тя подчерта, че е било обърнато и внимание на всички фази по преговорите за излизането на Великобритания от ЕС. Според нея Испания и Гърция са се съгласили да приемат обратно имигранти.

„Това е най-лесната част от задачата, като тепърва трябва да прилагаме споразумението. Още е рано да говорим за успех“, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Държавите от Вишеградската четворка приветстваха споразумението за имигрантите. Френският президент Еманюел Макрон също обяви позиция в подкрепа на споразумението.

Италианският премиер Джузепе Конте обяви, че неговата страна е получила 80% от исканото от нея. Италия ще очаква действия по въпроса.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: