Last news in Fakti

29 Юни, 2018 17:00 3 717 27

Меркел и краят на германския модел

  • ангела меркел-
  • германия-
  • германски модел

Джихадистките атентати, мигрантската вълна, Брекзит, избирането на Доналд Тръмп дълбоко дестабилизираха Германия, поставяйки под въпрос принципите, които ръководеха следвоенното й възстановяване, а после и обединението, пише френският журналист Никола Бавре в коментар във “Фигаро”

Меркел и краят на германския модел - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германия се възстанови след Втората световна война, благодарение на избора на демокрацията и социалната пазарна икономика, на американската гаранция за сигурността й и на съпротивата срещу съветската заплаха, на мира с Франция и изграждането на обединена Европа. Отслабването на Съветския съюз през 1989 г. позволи на Германия да се обедини и да си върне пълния суверенитет, благодарение на Хелмут Кол. Тя инвестира над 1200 млрд. евро в националното обединение, а след това предприе дълбоки реформи, за да се адаптира към глобализацията и прехода към еврото чрез Програма 2010, инициирана от Герхард Шрьодер, припомня френският журналист.

При Ангела Меркел Германия се превърна в остров на стабилността и безспорен лидер в Европа, на фона на отстъплението на Франция. Германският модел на растеж, ориентиран към износа и основан на конкурентната дезинфлация, позволява на страната да обявява двоен излишък на публичните финанси (1,2 на сто от БВП) и на търговското салдо (8 на сто от БВП), в един свят, парализиран от дисбаланси и дългове, продължава Никола Бавре.

Той припомня, че Германия устоя на шока от 2008-а и успя да наложи принципите си при управлението на кризата с еврото, в тясно сътрудничество с ЕЦБ, както и при болезненото преструктуриране на дълга на Гърция. Дълго време германската икономическа сила изглеждаше имунизирана срещу демагогията и екстремизма. Този модел обаче се разпада под въздействито на шоковете от 2015 г. насам.

Джихадистките атентати, мигрантската вълна, Брекзит, избирането на Доналд Тръмп дълбоко дестабилизираха Германия, поставяйки под въпрос принципите, които ръководеха следвоенното й възстановяване, а после и обединението, се казва в коментара във “Фигаро”.

Авторът посочва, че от икономическа гледна точка растежът на износа е пряко застрашен от търговската и технологична война, предприета от Доналд Тръмп, която явно е насочена към Германия и нейните търговски излишъци, като следващата мишена е автомобилната й промишленост.

Конкурентоспособността на Германия е компрометирана от прекомерната цена на принудителния енергиен преход, който може да надхвърли 2000 млрд. евро. Грандиозни недостатъци излязоха наяве с “Дизелгейт”, чието последно проявление е арестът на Руперт Щадлер, генерален директор на Ауди, както и с колапса на Дойче банк: под стратегическите грешки на компаниите се открива един и същ отказ от адаптиране към промените в света, твърди в коментара си френският журналист.

От политическа гледна точка, едностранното решение на Меркел да приеме над един милион бежанци през 2015 г. хвърли Германия в турбулентност. Обществото е дълбоко разделено и поляризирано по въпроса за бежанците и исляма, което наруши културата на компромиса. Двете големи партии, около които беше организиран политическият живот, са в свободно падане и вече представляват едва 52 на сто от гласовете, докато крайната десница се завърна силово с 92-ма депутати.

Коалиционният режим на управление вече не работи, както се вижда от отцепването на вътрешния министър Хорст Зеехофер по въпроса за връщането на търсещите убежище на границата или откритото противопоставяне на ХСС на проектобюджета на еврозоната.

В геополитически план, продължава Никола Бавре, изолационисткият и протекционистки завой на САЩ оставя Германия сирак. Тя бе лишена от гаранция за сигурността си, в момента, в който се сблъсква с ислямистките атентати и с директния руски и турски натиск.

Единствената опция на Германия остава Европа, но една Европа, в която Брекзитът я оставя сама с Франция. При това с една Франция, която позволи да се срине производствения й апарат и изгуби контрол над държавните финанси. Така че Германия се опасява да не остане последният платец чрез превръщането на еврозоната в трансферен съюз, изтъква още френският журналист.

Германия запазва изключителни козове. Съживяването или разпадането на Евросъюза е свързано с управлението на мигрантите и контрола по външните граници на ЕС. Трудността идва от това, че Меркел е зле позиционирана, за да поеме лидерството на преустройващата се Германия и Европа: легитимността й е отслабена, правителството й е разделено, тя носи лична отговорност за грешките, довели до разширяване на популистката вълна, методът й на малките стъпки не отговаря на предизвикателствата, които трябва да приеме. Алберт Айнщайн правилно отбелязваше, че “не може да се надяваме да решим проблемите с онези, които ги създават”, завършва коментара си във “Фигаро” френският журналист Никола Бавре.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евробг

    4 18 Отговор
    Ще им се на комплексирани франсета да я няма Меркел. Някой ден и това ще стане. Но Германия плавно и системно ще е отгледала още по-силни европолитици да я заместят. При това заедно с Франция и ЕС.

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Соломон Вагенщайн

    19 3 Отговор
    И в Германия управляват евреите.

    Коментиран от #17

  • 3 Киро

    25 3 Отговор
    Германия след първата и втората световна Война беше изравнена със земята.Сега ще загуби от това, че приема мигранти.И да кажем че Ес успеят да спрът мигрантите, то какво ще стане с тези които вече са влезли в ЕС.Меркел иска икономически растеж на Германия, който няма как да стане без работници.Това е целта на целия съюз-да има кой да работи.Ама те бежанците като свикнат да им дават храна,вода, жилище, пари и нищо повече не им трябва.Няма как един див селяк от 3 свят да има същите права като един германец.Живеем в много объркан свят.
  • 4 ГосТ

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Евробг":

    Като ти чета коментара май ти си комплексиран. Прочете ли цялата статия и какво точно пише за Германия и Франция.
  • 5 за съжаление

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Евробг":

    германия не може да отгледа един политик като тръпм ! вярно ,че тръмп не е перфектен но е от малкото политици които поне се опитва да направи нещо положително за икономиката на страната си. не съм чул европейски политик да роптае срещу китай който краде технологии и внася продукти на дъпмингови цени. относно мигрантите и мюслитата имаме положителни примери като орбан и курц. но за един силен ес е необходимо повечето държави да се ориентират като бюджети по германия...с малки дефицити или дори излишъци но избиратели като италианците и франсетата не искат ефективно работещи държави защото това оаначава край на мързеливото им съществуване.
  • 6 Вярно

    5 12 Отговор
    България ще подпре Германия! Двете държави трябва да се подкрепят както са го правили и преди!

    Коментиран от #7, #10

  • 7 проблема

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Вярно":

    е , че България не ена Българите и за съжаление не можем да допринесем с нищо за ес . оставили сме съдбата си в ръцете на мошенници само и само да получим дребни облаги като място в администрацията, или увеличение на учителската си заплата или полицейската такава. продаваме бъдещето си и на децата си само за да може малко да продължим мизерното си съществуване
  • 8 ЗАПОЗНАТ

    18 7 Отговор
    Пълни глупости е "статията"
    Германия се възстанови, защото задокеанските говеда им дадоха пари, машини, пазари и платиха на половин милион турски строители да я дигнат отново.
    Ама задокеанските говеда не пострадаха от войната.
    За никакви "демокрации" и "съветски заплахи" не става дума.

    Коментиран от #9

  • 9 посочи някои

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "ЗАПОЗНАТ":

    високоразвити държави имащи показателите на германия...говоря за излишъци по бюджета и търговският баланс. това , че американците им помогнаха е вярно но никой не кара другите насила да купуват немските продукти , нали ???мен определено японците по ме кефят но те са друга бира

    Коментиран от #12

  • 10 ГосТ

    6 8 Отговор

    До коментар #6 от "Вярно":

    😂
    Къде е Германия без България ?
    Българина само с германеца се сравнява, другите са му под нивото. Това Франция, Италия, Испания -обратни,цигани и мързеливци 😂 😂😂
    Аз пък не искам германски модел,френският и италианския повече ми харесват. И между другото, четох обективна статия че Рафал е най добрия европейски изтребител -чисто френски. Също и за френските подводници четох,че са по добри от немските че са дори и атомни.А пък Ферари е безпорен лидер във високотехнологичните спортни автомобили. И накрая,харесвам френското чувство за хумор и кухня много повече от германските (голяма шега нали). Философската им школа също.

    Коментиран от #11

  • 11 едно е да харесваш

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "ГосТ":

    друго е да познаваш...живял съм над 6 години в ломбардия и италианският модел е много под немският ...сега виждам разликата между двата.не говорим за това кои инженери са по-добри ...френските или немските а говорим за огранизиране на функционирането на дървавата и на цялата и икономика

    Коментиран от #14

  • 12 ГосТ

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "посочи някои":

    Стига бе хора, къде пък се извъдихте такива работохолици. Винаги гледаме към крайностите.

    Коментиран от #13

  • 13 за съжаление

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "ГосТ":

    живота не е честен и ако човек не е готов да пожертва нещо то друг на другият край на света ще го направи и ще те измести . но младите било то в германия или пък италия не мислят така.
  • 14 ГосТ

    5 6 Отговор

    До коментар #11 от "едно е да харесваш":

    Познавам френския модел, това ми е достатъчно. Харесвам Италия, от това което знам за нея. Познавам италианци, много. Италиански професионалисти. Познавам и германци. Не бих отишъл в Германия за нищо на света. Първо ще умра от скука,после от храната им,и накрая от тежък национализъм. Японците,поне хубава кухня и природа имат,но само това не е достатъчно ;)

    Коментиран от #15

  • 15 Киро

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "ГосТ":

    Какво им харесваш толкова на японците, вярно че са много точни хора с принципи е вярно ама процентът на хората хвърлили се от високи заради е огромен.По 10 часа работа на ден, 50 процента данъци.Ядеш по цяла година ориз и зеленчуци, сега ще кажеш че е не зле храната, ама то ще ти омръзне.Нямат хубави жени...През 5 минути земетресение, вулкани, мръсен въздух и т.н.Аз съм бил 2 пъти в Япония, има закони които са задължителни за всеки, аз докато свикна кое как трябва да стане стана време да си ходя.

    Коментиран от #19, #20

  • 16 име

    7 2 Отговор
    глупости! за последните 10 години почти всички западноевропейски държави смениха радикално своето управление заради променените условия. само германия - не . е и краят на мути е дошъл . останалото е мазохизъм.
  • 17 Неевреин

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Соломон Вагенщайн":

    Конкретизирай,иначе си поредния дето пуска пушилка.
  • 18 Знаещият

    6 2 Отговор
    Да започнем първо с факта, че Германия изобщо стана това, което е днес, заради инвестициите на милиардите напечатани от САЩ долари под формата на Плана Маршал... Затова и до момента Германия няма собствено мнение по много въпроси, касаещи и САЩ - зер, ние ви вдигнахме от прахта и ще правите онова, което ви се казва. Така че, айде по-малко да се превъзбуждат редакторчетата и авторчето...
  • 19 ГосТ

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Киро":

    Е това съм писал,чи имат хубава природа и кухня, но това не е достатъчно. Само правила. За кухнята няма какво да кажеш, като не ти харесва ориз ще ядеш хляб. Въздуха изобщо не е мръсен,а природата е невероятна. Запазена. Като във всяка цивилизована държава. На мен проекта ми е 3 години тук,и въпреки заплатата и плюсовете които несъмнено има,не знам как ще изкарам. Колко пъти да повторя,харесвам френския начин на живот и ми дреме за нахалните чернилки. Друго е да си бял ;)
  • 20 ГосТ

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Киро":

    п.п. еее стига бе. Аз пък харесвам жените им. Има толкова хубави японки. Ай стига. Точно затова ги сравних с германците. Тежки националисти,скучни,само правила. А определено природата и кухнята са им по добпи от немските (ето пак се шегувам,като пиша "германска кухня).
  • 21 ГосТ

    5 2 Отговор
    Германеца и японеца са далечен нами. Да не се залъгваме ;). Италианците са най близо, че и по геном. А Франция е съвсем друга бира, мечта (чернилките са си чернилки). Говоря за държави с култура и икономика. Не че руснаците нямат култура, но стандарта им наистина е плачевен.
  • 22 Георг Георгиев

    2 1 Отговор
    Добре ,че им дадоха помощи на тези кютуци от зад океана.
  • 23 Хасан

    0 6 Отговор
    Спасението на Европа е лидер като Ердоган...или лидерството на Турция...нека Турция да бъде лидер на Европа и Европа да стане глобален играч..

    Коментиран от #25, #26

  • 24 777

    4 1 Отговор
    живота започва там където свършва германия !
  • 25 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    хахахаххаха ,хахоххохо!!!!европа с лидер ердоган няма да е европа хасане ,а ориент.знаеш ли кво е ориент?към монета въпреки хилядите статии как европа си отивала и незнам кво си европа е наи-доборото нясто за живеене в целия свят.от готината турция 15 % от население живее в европа и няма никакво намерение да се връща в готиния ердоганов султанат.интересно защо след като твоя герои толкова добре се справя.смяхххх!
  • 26 ГосТ

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    😂😂😂😂 не мога 😂😂😂Хахаха Хахаха
  • 27 Анализ

    2 0 Отговор
    С тези имигрантски изпълнения си вкараха автогол,ще се събуди духа на Хитко,да не забравяме че тези същите германци следваха неотлъчно заповедите на любимия фюрер и извършиха нечувани зверства!Ако си имигрант в Германия,чака те опасно несигурно бъдеще!Да не говорим че оня от КГБ само това чака,те и преди войната бяха аверчета с Хитко !