Отидете към основна версия

1 959 12

Спасиха руски алпинист, издържал седмица без храна

  • алпинист-
  • руснак-
  • храна-
  • спасен-
  • пакистан-
  • александър гуков

Алпинистът е настанен в болница

Снимка: Shutterstock

Руският алпинист Александър Гуков, блокиран от седмица насам на над 6100 метра на връх Латок-1 в Пакистан, е бил спасен с хеликоптер, съобщи координаторът на операцията. Според Анна Пиунова, която е и главен редактор на сайта Mountain.ru, за жителя на Санкт Петербург няма опасност за живота, "но е много слаб и говори трудно".

Пилоти от пакистанските военновъздушни сили са използвали подходящото време, за да свалят руснака от скала и да го откарат в болница в град Скарду. Гуков правеше пореден опит за изкачване на високия 7145 метра връх Латок-1 по маршрут, по който никой досега не е минавал. Партньор му беше Сергей Глазунов, но на 6200 той се подхлъзнал, паднал и загинал. Гуков остана блокиран без храна и средства за сгряване и топене на вода.

Двамата тръгнаха на щурм на главния връх на масива Латок в пакистански Каракорум на 10 юли след съобщение, че взимат храна само за 5 дни. 40-годишният Гуков написал на Пиунова, че ако има проблем, ще изпрати сигнал SOS и височината, на която се намират, но при потеглянето батерията на сателитния телефон била заредена само 11%. Плановете на експедицията били екипът да е от трима, но един от тях в последния момент останал в Русия по семейни причини. Затова Гуков и 25-годишният му партньор оставили доста от оборудването в базовия лагер.

На 22 юли алпинистите съобщили от лагер на 6500 метра, че планират да стигнат до върха на следващия ден, но 24 часа по-късно се оказало, че са изминали едва 100 метра и се канят отново да пробват. На 25 юли - след пропуснати няколко обаждания - хеликоптер със спасители облетял района и установил, че алпинистите са живи. Но час по-късно идва сигналът SOS и "Серьога отлетя", "Вися на стената" и "Трябва ми помощ, Трябва ми евакуация".

Причината е, че въжето за спускане останало в раницата на Сергей Глазунов, който паднал с нея. Гуков се оказал и без по-голямата част от газа, но поне му останала палатка. Пиунова описва, че след това той успял да се закрепи на безопасен хребет, за да е по-далеч от лавини и каменопад. В последвалите 6 дни времето не е позволявало хеликоптерите да излетят. Северният маршрут към Латок-1 никога не е бил преодоляван успешно въпреки над 50 опита, като най-далеч по него са стигали американци в далечната 1978 г. Александър Гуков, който е носител на наградата "Златния пикел", прави първи опит през миналата година със съгражданите си Валерий Шамало и Антон Кашевников, но стигат само до 6800 метра.

Шамало казва, че мястото е трудно за аклиматизиране и за това са нужни над 6 изкачвания на височина над 6000 м., а времето на върха непрекъснато се променя. Така често алпинистите остават в самото му подножие без достатъчно време и запаси. През 2017 г. той напуска експедицията заради заболяване от пневмония и измръзвания, станали причина да му ампутират няколко фаланги от пръстите на ръцете и краката, предаде "Дневник".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини