Отидете към основна версия

3 225 4

Удар срещу Anonymous, ГДБОП също участва (обновена)

  • anonymous-
  • хакери-
  • интерпол
Снимка: БГНЕС

Полицаи в Европа и Латинска Америка нанесоха удар срещу известната хакерска група  Anonymous и арестуваха 25 предполагаеми нейни членове, съобщи Би Би Си, позовавайки се на данни на Интерпол. В акцията са участвали и родни антимифиоти.

Преди това бяха атакувани страниците на президентството и военното министерство на Колумбия, на националната библиотека на Чили, както и на електрическа компания, която оперира в страната.

От българска страна са участвали служители от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” при ГДБОП, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Европейската част от операцията бе проведена на територията на Испания, Чехия и България под координацията на Европол. В хода на акцията е установено, че членове на клона на “Anonymous” в Испания използвали сървъри, намиращи се в България и Чехия, за да комуникират и организират престъпната си дейност в криптирани чат-канали. 

Испания дори се похвали, че е стигнала до „мениджър“ на групата. В Малага и Мадрид са арестувани четирима хакери. Двама са пуснати под гаранция, единият от които е непълнолетен.

В средата на февруари 2012 г. наши служители от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” са извършили компютърно-разузнавателни действия и са установили, че криптиран чат-сървър, изграден от фирма във Варна, бил използван от “Anonymous” за координиране на престъпната им дейност и набелязване на бъдещи цели. Антимафиотите са претърсили адреса на фирмата и оттам са иззели сървър, съдържащ два терабайта /2 TB/ информация.

Членовете на хакерската група са отговорни за редица престъпления, извършени от юни 2011 г. до момента, като DDos атаки, обезличаване /defacement/ на интернет-сайтове, проникване и кражба на конфиденциални данни. Предстои компютърно-техническа експертиза на иззетите данни. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Софийската градска прокуратура. 

Акцията срещу виртуалните разбойници е проведена в Испания, Аржентина, Чили и Колумбия. Задържаните са на възраст между 17 и 40 години. Иззети са компютри, преносима памет и части от компютърни конфигурации.

Наскоро Anonymous пуснаха предупредително съобщение към българското правителство във връзка с протестите срещу спорния договор АСТА, чиято ратификация у нас бе замразена.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Предстои европейска заповед за арест на Галеви

    Всеки момент се очаква да бъде издадена европейска заповед за арест и след това заповед за международно издирване на братя Галеви. Това каза пред & ...
    15.05.2012
    1 327
    3
  • Пиратски партии искат в европарламента

    20 пиратски партии избират лидер на своето движение на международна среща в Прага и ще изковат стратегия за участие в следващите избори за Европейс ...
    14.04.2012
    1 705
    0
  • Нови арести на хакери в САЩ

    Петима водещи хакери бяха арестувани в САЩ. ФБР закопча виртуалните престъпници с помощта на техен „брат по оръжие“, който станал таен ...
    07.03.2012
    1 201
    3
  • „Анонимните”: Здравей, България!?

    Здравей, България! Вярвам, че знаете кои сме ние, но ако не знаете, ние сме „Анонимните“ (Anonymous). Така започва съобщението, качено в ...
    13.02.2012
    3 937
    3
  • Anonymous атакува сайта на Интерпол

    Anonymous спря достъпа до сайта на Интерпол. Това съобщение се появи в Twitter в 23:22 българско време на 11 февруари: OH NOES! Tango Down INTERPO ...
    12.02.2012
    1 933
    1
  • Anonymous хакна и ЦРУ

    Нашумялата хакерска банда Anonymous удари сайта на ЦРУ. Това е поредното нападение в интернет срещу американски държави институции и агенции, комен ...
    11.02.2012
    1 648
    0