Last news in Fakti

14 Април, 2012 17:46 1 700 0

Пиратски партии искат в европарламента

  • пирати-
  • хакери-
  • швеция-
  • европейски парламент-
  • acta

Голям форум на Пиратския интернационал се провежда в Прага

Пиратски партии искат в европарламента - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

20 пиратски партии избират лидер на своето движение на международна среща в Прага и ще изковат стратегия за участие в следващите избори за Европейски парламент.

Чешката столица е домакин на двудневен форум на Пиратския интернационал. В центъра на вниманието са следващите избори за Европейски парламент през 2014 година, както и спорното споразумение за борба с онлайн пиратството АСТА, съобщава електронното издание „Prague Daily Monitor”.

Очакванията на организатора – Чешката пиратска партия – са срещата да е една от най-големите в историята на пиратското движение до момента. Възможно е да стигне до общо явяване на пиратските партии на следващите европейски избори, съобщиха за АФП от там.

На форума има и евродепутати – шведите Амелиа Андерсдотер и Кристиян Енгстрьом. Той се излъчва директно по радиото, има си и страница във Facebook.

В 60 държави по света има такива партии,  които се борят за свобода в интернет и срещу ограниченията за използване и споделяне на интелектуална собственост – филми, музика, книга. Първата така организация е създадена в Швеция през 2006 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА