Отидете към основна версия

17 096 97

Звъннаха на килъра на Скрипал, вдигна руското военно министерство

  • сергей скрипал-
  • скрипал-
  • агенти-
  • разузнаване-
  • разследване-
  • паспорти-
  • александър петров

Руските "туристи" са свързани с руските силови структури

Снимка: БТА/ AP

Журналисти от ABC News и Independent се обадиха на телефонен номер на единия от заподозрените за отравянето на бившия агент Сергей Скрипал - Александър Петров, а на позвъняването отговориха от руското военно ведомство.

Всеки от журналистите е позвънил отделно на номер, който е посочен за контакт с Петров в базата на Федералната миграционна служба на Русия. И в двата случая от другата страна са отговорили, че това е Министерството на отбраната. Телефонният номер е предоставен в рамките на разследването на изданието Bellingcat.

„Новая газета" предаде, че номерът се намира в московския Хорошевски район, където е разположена щаб-квартирата на руското Главно разузнавателно управление. Британските служби са сигурни, че двамата руски граждани – Александър Петров и Руслан Боширов – са били в Солсбъри с ясната задача да убият Скрипал. Той и дъщеря му Юлия, изложени на отровното вещество „Новичок“, по чудо оцеляха след нападението. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини групата Bellingcat, че е проникнала в базата данни на Федералната миграционна служба и оттам е получила информация за Петров и Боширов. В своя публикация във Фейсбук тя дори обвини разследващата група, че е свързана с шпионски служби, но не уточни за службите на коя държава има подобни подозрения.

Изданието Bellingcat публикува любопитна информация за паспортите на руските килъри, които заявиха, че са отишли във Великобритания като „туристи“, макар да не са посетили нито една туристическа дестинация. В досието на Петров с печат пише „Сведений не давать“, което го свързва с руските силови структури. Вellingcat контрираха Захарова, че с изявлението си тя само е потвърдила достоверността на информацията, че отровителите са свързани с ГРУ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания